HTML

Why can't we be like us

Be who you are and say what you feel. Because those who matter don't mind and those who mind don't matter.

Friss topikok

Címkék

alaptörvény (1) alfahír (1) alkohol (1) alkotmány (1) álszent (1) angol (1) ATV (1) Aylan (1) Bajnai Gordon (1) Balogh Gábor (1) bank (1) Barátok közt (1) Bayer Zsolt (2) Bencsik Gábor (1) Beppe Grillo (1) Bilderberg (1) blaszfémia (1) bográcsgulyás (1) Bohár Dániel (1) Brian élete (1) buzilobbi (1) Célpont (1) Charile Hebdo (2) CIA (1) cigány (1) cinizmus (1) Clark Ádám tér (1) David Cameron (1) demokrácia (2) demokratikus választás (1) denevér (1) dependent contractor (1) DK (1) dohányzás (1) dongó (1) Dopeman (1) drogprevenció (1) drogszűrés (1) drón (2) Együtt (1) értékelő (1) EU (1) Európa balekjai (1) euroszkepticizmus (1) Fabriczi Kováts Mihály (1) facebook közlemény (1) fasizmus (1) fehérjehalmaz (1) fékek és ellensúlyok (1) fidesz (5) Fidesz (8) finanszírozás (1) foci (1) forrás (1) Forza Italia (1) found footage (1) futball (1) Garibaldi (1) geci (1) gyűlöletbeszéd (1) gyurcsány (1) háború (1) halálozási ráta (1) hányinger (1) hasonlat (1) híradó (2) HírTV (1) hitelezés (1) humor (2) Hypós Feri (1) Ideglelés (1) illiberalizmus (5) Index (1) internetadó (1) irónia (2) istenkáromlás (1) Je suis Charlie (1) jobbik (1) jog (1) jogállamiság (3) József Nádor tér (1) Juhász Péter (1) kábítószer (1) kábítószerfogyasztás (1) KEHI (1) kétharmad (1) kétharmados felhatalmazás (1) Kim Dzsong Un (1) kirekesztés (1) Kisberk Szabolcs (1) kitalicskázás (1) kitiltás (1) kitüntetés (1) Kocsis Máté (1) kommunizmus (1) konzultáció (1) korrupció (2) Kósa Lajos (1) Kossuth tér (1) Kövér László (1) közfelháborodás napja (1) Krasznahorkai Emma (1) Kunfalvi Nóra (1) Lega Nord (1) legitimáció (1) levél (1) liberális (3) liberális detektor (1) liberalizmus (3) lmp (1) Losonczi Kata (1) lovagkereszt (1) magyar foci (1) Magyar Hírlap (1) Magyar Krónika (1) Marie Le Pen (1) MBA (1) melegfelvonulás (1) menekült (1) Mészáros Lőrinc (1) millenáris (1) Monty Python (1) mszp (2) munka (1) munkaalapú társadalom (1) munkajog (1) munkáltató (1) munkavállaló (1) NAV (2) NAV botrány (1) NB1 (1) NBA (1) nemzeti (1) Nigel Farage (1) Norvég Civil Támogatási Alap (1) nyelvtanulás (1) oktatás (1) Olaszország (1) Oliver Stone (1) önkormányzati választás (1) Orbán Gáspár (1) Orbán Ráhel (1) Orbán Viktor (11) összeesküvés elmélet (1) Palvin Barbara (1) párbeszéd (1) parlament (1) politika (6) populizmus (2) pride (1) proli (1) rasszizmus (1) Rogán Antal (1) RTL Klub (2) sajtószabadság (1) segítségnyújtás elmulasztása (1) Semjén Zsolt (1) Silvio Berlusconi (1) Simicska Lajos (1) Skype (1) sperma (1) sportfinanszírozás (1) Svájci magánegyetem (1) Szabó Tímea (1) szatíra (2) Széchenyi Bank (1) Szijjártó Péter (1) Szúcs (1) Tállai András (1) társadalomkritika (1) Taxi (1) teleshop (1) tényfeltáró riport (1) tőke (1) tőkeemelés (1) tüntetés (7) Türr István (1) Tusványos (2) Uber (1) újságírói etika (1) Ukrajna (1) unortodox gazdaságpolitika (1) üzlet (1) Vágási Feri (1) vallás (1) Várady Zsolt (1) véleményszabadság (1) Viber (1) vicc (1) Vida Ildikó (2) WhatsApp (1) Címkefelhő

Van-e válasz a kétharmadra?

Dow Jones 2014.12.14. 17:26

A Fidesz szimpatizánsaival kommunikálni egyre inkább olyan, mintha egy üzenetrögzítővel kezdeményeznénk párbeszédet. Teljes képtelenség olyan témát választani, aminek a megvitatásakor egy valamire való kormánypárti ne tudná közbevetni, hogy a Fidesz kétharmados felhatalmazással rendelkezik, valamint idén háromszor egymás után mutatta meg, hogy ki is fújja a passzátszelet ebben az országban. 

A Fidesz egy dologhoz egészen biztosan ért, a tömör és könnyen értelmezhető üzenetek kommunikálásához a legalacsonyabb szintű ismeretekkel rendelkezők számára is. A kétharmados felhatalmazás tényének tendenciózus ismételgetése is ezen üzenetek körébe tartozik. Válasznak, ellenérvnek nem tekinthető, hiszen a választás eredményét senki nem vitatja. Kár is lenne, a tények köztudottan makacs dolgok. A kétharmad pusztán amiatt vált ellenérvvé, mert a kormány ekként hivatkozik rá a társadalmi viták során. 

Mivel egy tényt cáfolni képtelenség, ezért az ellenfél megzavarása céljából valóban jó taktika minél többször szóba hozni a számunkra kedvező tényeket. Ugyanakkor a valóságnak megfelelő tény sem ér egy fabatkát sem akkor, ha abból hamis következtetést vonnak le. 

A Fidesz kétharmadból levont következetése még egy kiscsoportos óvodás felfogóképességét sem haladja meg. Vulgárisan összefoglalható annyiban, hogy „többség dönt, egység nyal”. Bővebben: mivel a választók akaratából – nagyvonalúan tekintsünk el a Fidesz által átírt választási eljárás és politikai reklám szabályainak hatásától – a Fidesz önállóan hozhat döntést, ezért a Fidesz értelmezésében a kormány minden döntését helyesnek tartják a választók. Aki esetleg nem, az nem tiszteli a többség akaratát, így akár antidemokratikusnak is nevezhető. A Fidesz döntéseinek helyeslése tehát nem választás kérdése, hanem állampolgári kötelesség. 

A fenti következetés egy demokráciában nyilvánvalóan hamis kell, hogy legyen. A demokrácia ugyanis egy olyan társadalmi berendezkedés, ahol a társadalom összes teljes jogú tagja – nem pedig egy egyén, vagy a hatalom egy bizonyos csoportja – igazgatja a közügyeket. 

Amennyiben tehát az elvárás az, hogy a kétharmados felhatalmazás tényét ellenérvként kezeljük, amit cáfolni kellene tudnunk, a fenti hamis következtetést kellene tárgyalási alapnak tekintenünk. Ennek megfelelően egy társadalmi vita során nem egyszerűen csak nem elegáns arra hivatkozni, hogy a Fidesz volt a választópolgárok akarata, hanem súlyos szereptévesztés is.

Címkék: politika fidesz demokrácia kétharmad kétharmados felhatalmazás demokratikus választás

11 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://likeus.blog.hu/api/trackback/id/tr646982673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e válasz a kétharmadra? 2014.12.16. 10:26:01

A Fidesz szimpatizánsaival kommunikálni egyre inkább olyan, mintha egy üzenetrögzítővel kezdeményeznénk párbeszédet.

Trackback: Minden ukrán katonának megássák a sírját? 2014.12.14. 19:49:37

Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állományának létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Bizarr. Jelenleg az ukr...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.14. 19:43:21

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danielsson 2014.12.14. 17:45:33

Ezt még könnyebben le tudnám fordítani, jelzem előre, hogy statisztikai adatokat közlök, ami ugyebár mindig csak elemzés kérdése, hogy mit szűr le belőle az ember.
Van az országban durván 8 millió választópolgár, ebből az országgyűlési választáson 2 264 780 fő szavazott, ami ugye jóval elkerüli a NÉP ÁLTALI kétharmados felhatalmazását! Persze hivatkozni lehet rá és baromi jól is hangzik, hogy gyakorlatilag mindenki ezt akarta, akkor mi most a problémája az ellenzéknek, az embereknek? Summázva: ne akarjuk már egységes népi döntésnek beállítani a kormány felhatalmazottságát! Akik rájuk szavaztak, azok hatalmazták fel őket és ha ehhez képest akár több millió embernek más a véleménye a dolgaikról, azt el kellene fogadni, nem pedig értetlenkedni, hogy mi ez a lázadozás a kétharmad ellen?

J.László 2014.12.14. 20:00:40

Libsikkel kommunikálni mindig is olyan volt, mintha egy üzenetrögzítővel kezdeményeznénk párbeszédet.

Nzoltan 2014.12.14. 20:06:11

@Danielsson: Nem értem mi a probléma. A nemszavazóknak nincs jelöltjük. Azok nem tudják képviselni magukat a parlamentben.

Danielsson 2014.12.14. 20:30:02

@Nzoltan: Aki nem megy szavazni, az nem számít, bár gondolhatjuk ezekről a szavazókról, hogy vagy hidegen hagyja őket a politika, vagy belefáradtak az egészbe. Aki nagyon akart valamelyik pártra szavazni, az elment. Ergo aki otthon maradt, az nem valószínű, hogy annyira akarta akár a 2/3-ot, akár az ellenzék győzelmét. Ezek után nemzeti egyetértésről beszélni, meg hogy mindenki szereti egymást igen naív állítások, akárki is mondja.

@J.László: Gondolom komoly erőfeszítésbe telt ezt az igen komoly reakciót ide bepötyögni! Sok tényt és érvet tartalmaz! Igazából a "CSAK" rövidebb komment lett volna! ;)

J.László 2014.12.14. 20:50:42

@Danielsson:
Ja.

"Van az országban durván 8 millió választópolgár, ebből az országgyűlési választáson 2 264 780 fő szavazott, ami ugye jóval elkerüli a NÉP ÁLTALI kétharmados felhatalmazását!"

Ez bizony súlyos érvelés. CSAK azt nem értem, hogy a picsába jött ki a 65% a részvételi arány, ha 8 millióból 2,2 milcsi ment el szavazni:)

Danielsson 2014.12.14. 21:00:35

@J.László: Nem elemeztem ki a választási eredményeket, de ha gondolod számolj utána kijön-e a kétharmados többség a leadott szavazatok után! Megsúgom: nem fog kijönni! :D A korábbi választási törvényünk szinte példaértékű törvény volt, amiben volt kiegyenlítő "szelep" a veszteseknek. Az újban nem hogy a vesztest támogatja a jogalkotó, hanem a győztest jutalmazza. Jogalkotási bravúrból ismét példaértékű törvényalkotáshoz sikerült eljutnunk...csak most mint negatív példát emlegetik külföldön a választási törvényünket. Nagy különbség!

hosaka 2014.12.14. 22:27:13

@J.László: "Libsikkel kommunikálni mindig is olyan volt, mintha egy üzenetrögzítővel kezdeményeznénk párbeszédet."

És? Ennyire kell hugyoznod, hogy nem bírod kivárni a sípszót?

Abszolút igazad van, hülyeségre hülyeség a ráreagálás.

hosaka 2014.12.14. 22:48:40

Kétszer is elolvastam a poszt végét, de akkor sem értem.

"A demokrácia ... olyan társadalmi berendezkedés, ahol a társadalom összes teljes jogú tagja ... igazgatja a közügyeket."

Hol? A lexikonban? Engem ez a rész nem érdekel, hogy a népképviselet hogyan valósul meg. Idézett formában sehogy. Innen kezdve pedig csak arról lehet "vitatkozni", hogy Orbán mekkora neofasiszta. Pici. Kompakt. Még nincs lelakkozva, de jól fog kinézni a vitrinben. Na és aztán. Ennyi erőből véresszájú "demokrata" is lehetne, csak akkor azt bassza el.

Úriember ilyen szánalmasan lagymatag válalasztói aktivitással a lehetségesből nem henceg, akkor sem, ha 3/3-ados többséget szerezne, kivéve ha ő egy antarktiszi virtuális miniállam egy darab userrel. Ennyi.

De ez itt kéremszépen Orbán úr! Mégis mi mással hencegjen? Jelentkezzen az a hülye, aki nem értette a kérdést, mert van nálam gumikalapács, az még egyszerűbb.

Andras J Fazekas 2014.12.16. 15:48:35

Meg kell nézni, hogy a baloldal mit művelt 2010 előtt, és mit művel belföldön-külföldön a 2010-es választás elvesztése óta.

Akkor egyből világos lesz, hogy jóérzésű ember, ilyenekkel nemhogy vitázni nem áll le, de szóba se áll.

Egyébként se lehetne ezekkel érdemi vitát folytatni, mert amit ordibálnak, merő provokáció és obstrukció.

Maga a baloldali ellenzék nem akarja és teszi lehetetlenné az érdemi vitát, hogy aztán ujjal lehessen mutogatni a hatalomra, hogy lám milyen arrogáns.

Nagyjából itt tartunk, és egészen addig itt fogunk tartani, amíg a balfékoldali ellenzék rá nem jön, hogy amit csinál, önpusztító, öngyilkos stratégia, és hogy ezzel soha nem fog választást nyerni.

Andras J Fazekas 2014.12.16. 16:10:18

@hosaka:

Kár az önámító okoskodásért.

Fölösleges idő-, és energiapocsékolás.

Egy versenyen mindig azok indulnak akik beneveztek

Aki nem nevez be az nem indul, és ostobaság azon morfondírozni, hogy mi lett volna ha benevezett volna.

Egy szépségversenyen se a világ legszebb nője győz, hanem azok közül valaki aki benevezett.

Egy választáson, aki nem megy el szavazni, az eleve elfogadja a várható eredményt, azaz a győztesre szavaz.

Azontúl azért is ostobaság a fejtegetésed, mert a Fidesz 2006 ősze óta folyamatosan nyer, a baloldal pedig folyamatosan veszít.

Ebbe a helyzetbe belemagyarázni, hogy valójában nem is így van, és ami van, az csak véletlen, hihetetlen ostobaságra vall.

Egy választást el lehet csalni, ahogy Gyurcsányék tették 2006-ban.

De nyolc éven át minden országos választást elcsalni ilyen nemzetközi megfigyelés, ilyen jogi szabályozás mellet, azon túl hogy rém ostoba, teljesen abszurd állítás.

Arra bazírozni, hogy aki nem szavaz, az az ellenzékre szavazott volna, szintén.

Aki ilyenekkel hozakodik elő, anélkül, hogy saját magán kívül képes lenne bárkit is meggyőzni, ordenáré szamarat csinál saját magából.

.

Danielsson 2014.12.17. 09:26:23

@Andras J Fazekas: Ki állította amúgy az országban, hogy a 2010-es vagy az azóta tartott választásokat csalással nyerte meg a Fidesz? Senki! A választási törvény átírása viszont minden 80-as IQ feletti embernek érthető kellene, hogy legyen, ha elolvassa miket és hogyan változtattak rajta! Ha neked ez nem megy és nem érthető, akkor sajnálom. Az is tény, hogy a régi választási törvénnyel is nyert volna a Fidesz, no de nem 2/3-dal! És ez azért baromira nem mindegy! Lehet ekézni a baloldalt, meg is érdemlik, mert ők se szentek, sőt igen sok a baj velük, de akkor ez felmentést ad az aktuális vezetésnek és azt csinálnak amit akarnak? Ez marha egyszerű értelmezése a demokráciának! Ti hülyék vagytok, ergo mi okosak és szépek, azt csinálunk a nép nevében, amit csak akarunk! Ha ez valakinek nem tetszik, akkor az lázadó és rendszerellenes? Na ez viszont már nem a demokráciára jellemző, hanem másfajta hatalmi berendezkedésre, ami nagyon nem jó irány!
süti beállítások módosítása