HTML

Why can't we be like us

Be who you are and say what you feel. Because those who matter don't mind and those who mind don't matter.

Friss topikok

Címkék

alaptörvény (1) alfahír (1) alkohol (1) alkotmány (1) álszent (1) angol (1) ATV (1) Aylan (1) Bajnai Gordon (1) Balogh Gábor (1) bank (1) Barátok közt (1) Bayer Zsolt (2) Bencsik Gábor (1) Beppe Grillo (1) Bilderberg (1) blaszfémia (1) bográcsgulyás (1) Bohár Dániel (1) Brian élete (1) buzilobbi (1) Célpont (1) Charile Hebdo (2) CIA (1) cigány (1) cinizmus (1) Clark Ádám tér (1) David Cameron (1) demokrácia (2) demokratikus választás (1) denevér (1) dependent contractor (1) DK (1) dohányzás (1) dongó (1) Dopeman (1) drogprevenció (1) drogszűrés (1) drón (2) Együtt (1) értékelő (1) EU (1) Európa balekjai (1) euroszkepticizmus (1) Fabriczi Kováts Mihály (1) facebook közlemény (1) fasizmus (1) fehérjehalmaz (1) fékek és ellensúlyok (1) fidesz (5) Fidesz (8) finanszírozás (1) foci (1) forrás (1) Forza Italia (1) found footage (1) futball (1) Garibaldi (1) geci (1) gyűlöletbeszéd (1) gyurcsány (1) háború (1) halálozási ráta (1) hányinger (1) hasonlat (1) híradó (2) HírTV (1) hitelezés (1) humor (2) Hypós Feri (1) Ideglelés (1) illiberalizmus (5) Index (1) internetadó (1) irónia (2) istenkáromlás (1) Je suis Charlie (1) jobbik (1) jog (1) jogállamiság (3) József Nádor tér (1) Juhász Péter (1) kábítószer (1) kábítószerfogyasztás (1) KEHI (1) kétharmad (1) kétharmados felhatalmazás (1) Kim Dzsong Un (1) kirekesztés (1) Kisberk Szabolcs (1) kitalicskázás (1) kitiltás (1) kitüntetés (1) Kocsis Máté (1) kommunizmus (1) konzultáció (1) korrupció (2) Kósa Lajos (1) Kossuth tér (1) Kövér László (1) közfelháborodás napja (1) Krasznahorkai Emma (1) Kunfalvi Nóra (1) Lega Nord (1) legitimáció (1) levél (1) liberális (3) liberális detektor (1) liberalizmus (3) lmp (1) Losonczi Kata (1) lovagkereszt (1) magyar foci (1) Magyar Hírlap (1) Magyar Krónika (1) Marie Le Pen (1) MBA (1) melegfelvonulás (1) menekült (1) Mészáros Lőrinc (1) millenáris (1) Monty Python (1) mszp (2) munka (1) munkaalapú társadalom (1) munkajog (1) munkáltató (1) munkavállaló (1) NAV (2) NAV botrány (1) NB1 (1) NBA (1) nemzeti (1) Nigel Farage (1) Norvég Civil Támogatási Alap (1) nyelvtanulás (1) oktatás (1) Olaszország (1) Oliver Stone (1) önkormányzati választás (1) Orbán Gáspár (1) Orbán Ráhel (1) Orbán Viktor (11) összeesküvés elmélet (1) Palvin Barbara (1) párbeszéd (1) parlament (1) politika (6) populizmus (2) pride (1) proli (1) rasszizmus (1) Rogán Antal (1) RTL Klub (2) sajtószabadság (1) segítségnyújtás elmulasztása (1) Semjén Zsolt (1) Silvio Berlusconi (1) Simicska Lajos (1) Skype (1) sperma (1) sportfinanszírozás (1) Svájci magánegyetem (1) Szabó Tímea (1) szatíra (2) Széchenyi Bank (1) Szijjártó Péter (1) Szúcs (1) Tállai András (1) társadalomkritika (1) Taxi (1) teleshop (1) tényfeltáró riport (1) tőke (1) tőkeemelés (1) tüntetés (7) Türr István (1) Tusványos (2) Uber (1) újságírói etika (1) Ukrajna (1) unortodox gazdaságpolitika (1) üzlet (1) Vágási Feri (1) vallás (1) Várady Zsolt (1) véleményszabadság (1) Viber (1) vicc (1) Vida Ildikó (2) WhatsApp (1) Címkefelhő

Charlie Hebdo - Magyar Krónika 3-0

Dow Jones 2015.01.23. 07:50

Bencsik Gábor, a Magyar Krónika elnevezésű, állam által támogatott kulturális innováció vegytiszta boldogságot közvetítő kordokumentumának főszerkesztője elkészítette a maga értékelését a Charlie Hebdo tevékenységéről, és csatlakozott azok táborához, akik istenkáromlásnak tartják a francia szatirikus lap üzeneteit. (http://mandiner.hu/cikk/20150122_bencsik_gabor_mi_a_blaszfemia) Bencsik a blaszfémia mibenlétének zavaros, jogszabályi hivatkozásoktól mentes jogászkodással tarkított feltárási kísérletét követően kijelenti, hogy morális kiállás, erkölcsi védelem egészen biztosan nem jár annak, aki mást vallási meggyőződésében sérteget. 

Tekintettel arra, hogy a Charile Hebdo egy szatirikus lap, az istenkáromlás fogalmának boncolgatása előtt érdemes megismerkedni a humor, a humorérzék és a szatíra jelenségeivel is. Egymás mosolyra fakasztására ugyanis több lehetséges módszer is rendelkezésünkre áll. Az egyik lehetőség ezek közül a valóság egy szeletének aránytalan – legtöbbször túlzó, vagy gyakran kicsinyítő – ábrázolása, mely ironikus hatást kelt. A szatíra estében az irónia az emberi jellem jellegzetes hibáira hívja fel a figyelmet. 

A szatíra tehát egy értékrend melletti állásfoglalás, egyúttal társadalomkritika, amely nem összekeverendő a bugyuta nyuszikás viccek sorozatgyártásával. A szatíra által közvetített értékrend dekódolására való képességet humorérzéknek nevezzük. Az értelmezéskor mindig fontos észben tartani, hogy a szatirikus aránytalanságok szándékosak. Például, amikor valaki a Monty Python társulat Brian élete című művét valamennyi vallásos ember kritikájaként és nem kizárólag az önálló gondolatokkal nem rendelkező, elvakult vallási fanatikusok görbe tükreként értelmezi, elszakad a szatíra fogalmától és helytelenül arra a következtetésre jut, hogy a mű célja egy vallás valamennyi követőjének kigúnyolása. 

A Charile Hebdo tartalmán tehát csak akkor képes valaki mosolyogni, ha elfogadja, hogy Isten ábrázolását nem szükséges feltétlenül, bármilyen kontextusban a teljes vallás megjelenítésének tekinteni. Hiszen éppen ez a humor lényege. Amikor valaki ma azt mondja, hogy „Je suis Charlie”, azzal a szatíra és a humor, mint társadalomkritikai eszköz létjogosultsága mellett áll ki. Amellett foglal állást, hogy ha valakinek kedve tartja, következmények nélkül viccet csinálhasson a vallási fanatikusokból, a kirekesztőkből, a buzilobbival riogatókból, az állami pénzen silány magazinokat gyártó újságírókból és mindenből, amit társadalmilag károsnak tart. 

Bencsik Gábornak szerencsére ugyanígy lehetősége van olyan embernek beállítani azokat, akik a kormány munkáját kritizálják, mint akik – az ő szavaival élve – hülyeséget hisznek. Elég csak megvásárolni a Magyar Krónikát, egyből ráébredhetünk, hogy aki manapság Magyarországon holmi korrupciós ügyekkel foglalkozik, az egy címeres ökör. A kormány keze nyomán épül az ország, növekszik a gazdaság, a pitypang is kivirágzik. Ezeket a cikkeket olvasva mindenki szabadon eldöntheti, hogy el akarja-e tűrni, netán erkölcsi védelemben akarja-e részesíteni a közpénzből nyomtatott, a „fikakultúrával” harcba szálló magazint, amely szándékosan nem törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. 

Az emberek döntöttek, hiszen a Magyar Krónika legfeljebb csak akkor fogy, ha ingyen adják. Ezzel szemben a Charlie Hebdo a múlt évben körülbelül 30.000 példányban kelt el. A terrortámadást követően, szolidaritásból már több millióan vásárolták meg a lapot. Végeredmény: Charlie Hebdo – Magyar Krónika 3-0. Az emberek többnyire Charlie-k. A többségnek szerencsére van humorérzéke.

Címkék: humor vallás társadalomkritika szatíra irónia istenkáromlás blaszfémia Monty Python Brian élete Magyar Krónika Bencsik Gábor Je suis Charlie Charile Hebdo

26 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://likeus.blog.hu/api/trackback/id/tr577100163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Charlie Hebdo - Magyar Krónika 3-0 2015.01.23. 15:52:01

A szatíra tehát egy értékrend melletti állásfoglalás, egyúttal társadalomkritika, amely nem összekeverendő a bugyuta nyuszikás viccek sorozatgyártásával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danielsson 2015.01.23. 09:15:59

A blaszfémiás cikk gondolatmenete érdekes, érdekes szempontokat sorol fel. Kérdésem: mi a különbség akkor a között, hogy Gipsz Jakab pl. a keresztények Istenét gúnyolva megsérti eme vallás követőjének személyét, illetve a között, ha Gipsz Jakab az UFO-hívő Pataki Attilát szimplán lehülyézi, lebolondozza? Mindkettő vallás? Igen! Kell különbséget tenni, vagy lehet különbséget tenni vallások elfogadottsága, "valósága" között? Egy demokráciában logikusan nem szabadna...

2015.01.23. 12:55:18

Istenkáromlást csak hívő követhet el és csak a saját vallásában, hiszen csak a saját közegén belül érvényesek a vallási szabályok. Egyik egyház tagja sem kényszerítheti rá sem a nézeteit, sem az akaratát olyanokra, akik az adott egyháznak nem tagjai.

A Charlie Hebdo újságírói, karikaturistái nem hívők, nem vallásosak és nem tagjai egyháznak. Ezért ők nem követhetnek el istenkáromlást.

Az egyházak és a bigott vallásosak inkább lapítsanak, hiszen állami pénzekkel vannak kitömve és örüljenek, hogy a vallás- és szólásszabadság van és nincsenek karanténba zárva a saját templomukban.
Ha ők hirdethetik a sajtát isteneik létezését és szent könyveknek nevezett hazugsághalmazokkal hülyíthetik a híveiket, akkor legyen szabad a nem hívőknek mindezt akár karikatúra formájában kifigurázni.
Mert erről szól a vallás- és a szólásszabadság!!!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.23. 13:07:23

Szerintem meg dögöljön meg mindenki záros határidőn belül, aki azt mondja, hogy az istentagadóknak joguk van véresre keresni magukat azon, hogy a hívő emberek kigúnyolásával befolyásolják a se nem hívő, se nem istentagadó bizonytalanokat.

Ammen.

Ad Dio 2015.01.23. 13:13:01

"Az emberek többnyire Charlie-k."

Ez nem így van. A Charlie eegy szélsőség. Az emberek többsége egyik szélsőséghez sem húz.

Ad Dio 2015.01.23. 13:16:58

@Danielsson:

Éppen erről van szó.

Senkit ne lehessen a hite alapján bolondnak nevezni. Az ufo hívőt se, a buddhistát se, az ateistás se és az mozlimot se.

Messzire vezet, de minden kifejtett világkép alapjainál egy igazolatlan és igazolhatatlan tétel vagy tételsor áll. Melyik igaz? Melyik igazabb? Te el tudod dönteni? Na,ezért jó a tolerancia mint elv.

Behajtó70 2015.01.23. 13:36:43

Olvasnék tőled pár zsidó,cigány,néger viccet. Csak, hogy jobban értsük mit értesz szatíra, meg humor alatt.

Na rajta seggfej! Írjad a humort, hadd nevessen a nép!

'it's cool to know nothing' 2015.01.23. 13:45:23

A CH nem vicclap és nem is szatírikus lap.

Az egy gúny lap, ennek megfelelően semmi építő nincs benne, éppen ellenkezőleg teljes mértékben romboló. Célja a sértegetés, bántás.

A gúnyolódót gyakran megverik, még a grundon is.

És hogy én is adjak egy kis meghatározást:

gúny:

Valamely jelenséggel szemben tanúsított elutasító magatartás, amely a kinevetés, csúfolódás különböző formáiban nyilvánul meg. A nyílt gúny leginkább maró, keserű válfaja a szarkazmus, enyhébb formája a humor; a burkolt gúny az irónia. A kigúnyolt jelenség, ill. a művészetben gúnnyal ábrázolt tárgy komikussá válik (komikum).

--------------------------------------------------------------------------------
A nevetségessé tevés, kicsúfolás eszköze. Általában eltúlozva mutatja be a gúny tárgyának ellenszenves vonásait, keserű, csípős változata a szarkazmus. Burkolt formája az irónia, amellyel valaki úgy utasít el, tesz nevetségessé egy jelenséget, hogy éppen az ellenkezőjét fejti ki annak, amit gondol, de úgy, hogy valódi véleménye érzékelhetővé váljon.

nyazsgemtesegg 2015.01.23. 13:46:07

Ha azt mondom neked, hogy dögölj meg te féreg, anyáddal együtt, aztán jókat röhögök rajtad, s mikor már nekem jönnél, akkor azzal vágok vissza, hogy csak humorizáltam, nem kell komolyan venned. liberális hülyegyerek.

Izo 2015.01.23. 13:54:05

@Dow Jones: És mi a véleményed a szexuális erőszakon viccelődéssel?

Súlyos dolgok a viccek. A pletyka szerint Zuschlag kezét azután engedték el, miután zsidó vicceket mesélt a Terror Háza előtt.
Az 50-es években volt divat nálunk, hogy egy nem helyénvaló vicc után elvitték az embert. Nem kéne visszatérni ehhez a rendszerhez.
Akinek meg sértik az ilyen-olyan érzékenységét a viccek, jobb lenne, ha megtanulná leszarni. Mondhatnám, söprögessen mindenki a maga háza előtt.
Talán nem véletlen, hogy minél nyomorúságosabb a helyzet, annál inkább virágzik a humor.

Alick 2015.01.23. 14:09:36

@Muad\\\'Dib: teljesen jogos észrevétel. Nyilván van, aki viccesnek találja a gulyáspartin belevizelni a bográcsba (és hát konkrét törvény nem is tiltja), de akkor ne ágáljon az illemre hivatkozva, amikor az ő borospoharának tartalmát higítja valaki hasonló módon.
:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.23. 14:10:47

A büdös kurva anyádat!

Ez csak viccnek szántam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.23. 14:12:26

@Muad\\\'Dib:

Az más, mert az nem haladó, liberális, európai humor.

Alick 2015.01.23. 14:15:47

"Az emberek többnyire Charlie-k."

Magyarra értelmezve "az emberek többnyire Győzikék"... de úgy is lehetne mondani, hogy ez a "csürhemeleg" színvonala, a "folk folly" nívója... ami képes frusztráltságában saját ösztönlényére hallgatva megszavazni vezetőnek akár Hitlert is...

zekke 2015.01.23. 14:25:41

@Danielsson: a demokracia nem errol szol

Donjon 2015.01.23. 14:26:26

Nekem az a kérdésem, hogy a jogvédő tisztán racionális alapokon működő liberális közösség nem tud-e úgy működni, mint egy bigott vallás és vannak-e szélsőséges fundamentalistái?

Én_vezettem_? 2015.01.23. 15:02:15

klasszikustól idézve:

„Míg igaz, hogy az erőszakkal való válaszadás rossz dolog, ha Mr. X , aki a barátom, megsérti az anyámat, az pofonért kiált."

ez már csak így van,normális értékerendű társadalmakban.
Sőt mi több, nyugat-európában és franciaországban is pont így van, feltéve ha nem ők sértegetnek valakit, hanem őket sértik, mert akkor csattan a bilincs és/vagy megy a rakéta:

444.hu/2015/01/22/orizetbe-vettek-egy-16-eves-gimnazistat-mert-atrajzolta-a-charlie-hebdo-cimlapjat/

'it's cool to know nothing' 2015.01.23. 15:06:36

@Izo:
Te sem tudsz különbséget tenni vicc és gúny között?

A gúnyolódásra mindenki máshogy reagál, de mindenki támadásnak veszi. Van aki bemegy az iskolájába és lelövi a diáktársait (mint az USÁ-ban szokás), van aki csak pofán veri a gúnyolódót (a grundon az erősebb kölök). A gúnyra adott reakciót nem szoktuk terrornak hívni (legalábbis eddig nem volt szokás annak hívni).

inebhedj - szerintem 2015.01.23. 15:15:11

Ha jól értem, akkor ha valaki kifejezetten kedveli pl. a Monty Python munkásságát, vagy a South Park sorozatot, és azokat abszurditása, helyzetkomikuma, netán éppen üzenete folytán humorosnak, viszont a Charlie Hebdo-t mondjuk a Sas-kabarét alulmúlóan gyenge, mondanivalótlan, viccmentes ellenben közönséges orgánumnak tartja, annak nincs humorérzéke.

2015.01.23. 15:58:45

@Ad Dio: A tolerancia elve nagyon jó. Kár, hogy az egyházak magasról szarnak a toleranciára. Az egyházak szerint a tolerancia az, amikor őket olyannak kell elfogadni, amilyenek, de ők bárki más életébe kéretlenül is beleszólhatnak. Persze a beleszólás csak akkor működik, ha a kormányzat ehhez megfelelő táptalajt biztosít.

Szúnyog 2015.01.23. 16:00:27

Szerintem a szatíra része, s roppant vicces, ha lerajzolok egy darab szart, s aláírom, a likeus metélfaszú szerzője, miután bement az oroszlánok ketrecébe.

eßemfaßom még áll 2015.01.23. 16:24:15

@Ylim: majdnem jó, csak elirtad benne a "liberális demokratát" "egyház"-nak.

A tolerancia elve nagyon jó. Kár, hogy a liberális demokraták magasról szarnak a toleranciára. Az liberális demokraták szerint a tolerancia az, amikor őket olyannak kell elfogadni, amilyenek, de ők bárki más életébe kéretlenül is beleszólhatnak. Persze a beleszólás csak akkor működik, ha a kormányzat ehhez megfelelő táptalajt biztosít.

Veridicus76 2015.01.23. 16:29:53

A szatíra és a humor nem keverendő össze az ócska, olcsó, ocsmány, ráadásul gyáván szelektív gyalázkodással. Lásd: "antiszemitizmus" miatt kirúgott újságíró, ugyanezért szarrá büntetett és most le is tartóztatott Dieudonné, illetve a Charle Hebdo nevű ótvaros szennylap kigúnyolásáért letartóztatott 16 éves gimnazista. Szólászabadság, mi? Na persze. Az csak annak jár, aki a jakobinus kánont ugatja. Aki nem áll be a sorba, azt lecsukják.
Szar, hazug, farizeus önkény van, nem pluralizmus és szabadság.
Aki ezt védi, az vagy ostoba fasz, vagy maga is pénzelt féreg.

Ad Dio 2015.01.23. 17:40:01

@Ylim:

Azt sem helyeslem ha az egyház intoleráns. Bár erre manapság sokkal ritkábban kerül sor, mint az ellenkezőjére.
süti beállítások módosítása