HTML

Why can't we be like us

Be who you are and say what you feel. Because those who matter don't mind and those who mind don't matter.

Friss topikok

Címkék

alaptörvény (1) alfahír (1) alkohol (1) alkotmány (1) álszent (1) angol (1) ATV (1) Aylan (1) Bajnai Gordon (1) Balogh Gábor (1) bank (1) Barátok közt (1) Bayer Zsolt (2) Bencsik Gábor (1) Beppe Grillo (1) Bilderberg (1) blaszfémia (1) bográcsgulyás (1) Bohár Dániel (1) Brian élete (1) buzilobbi (1) Célpont (1) Charile Hebdo (2) CIA (1) cigány (1) cinizmus (1) Clark Ádám tér (1) David Cameron (1) demokrácia (2) demokratikus választás (1) denevér (1) dependent contractor (1) DK (1) dohányzás (1) dongó (1) Dopeman (1) drogprevenció (1) drogszűrés (1) drón (2) Együtt (1) értékelő (1) EU (1) Európa balekjai (1) euroszkepticizmus (1) Fabriczi Kováts Mihály (1) facebook közlemény (1) fasizmus (1) fehérjehalmaz (1) fékek és ellensúlyok (1) fidesz (5) Fidesz (8) finanszírozás (1) foci (1) forrás (1) Forza Italia (1) found footage (1) futball (1) Garibaldi (1) geci (1) gyűlöletbeszéd (1) gyurcsány (1) háború (1) halálozási ráta (1) hányinger (1) hasonlat (1) híradó (2) HírTV (1) hitelezés (1) humor (2) Hypós Feri (1) Ideglelés (1) illiberalizmus (5) Index (1) internetadó (1) irónia (2) istenkáromlás (1) Je suis Charlie (1) jobbik (1) jog (1) jogállamiság (3) József Nádor tér (1) Juhász Péter (1) kábítószer (1) kábítószerfogyasztás (1) KEHI (1) kétharmad (1) kétharmados felhatalmazás (1) Kim Dzsong Un (1) kirekesztés (1) Kisberk Szabolcs (1) kitalicskázás (1) kitiltás (1) kitüntetés (1) Kocsis Máté (1) kommunizmus (1) konzultáció (1) korrupció (2) Kósa Lajos (1) Kossuth tér (1) Kövér László (1) közfelháborodás napja (1) Krasznahorkai Emma (1) Kunfalvi Nóra (1) Lega Nord (1) legitimáció (1) levél (1) liberális (3) liberális detektor (1) liberalizmus (3) lmp (1) Losonczi Kata (1) lovagkereszt (1) magyar foci (1) Magyar Hírlap (1) Magyar Krónika (1) Marie Le Pen (1) MBA (1) melegfelvonulás (1) menekült (1) Mészáros Lőrinc (1) millenáris (1) Monty Python (1) mszp (2) munka (1) munkaalapú társadalom (1) munkajog (1) munkáltató (1) munkavállaló (1) NAV (2) NAV botrány (1) NB1 (1) NBA (1) nemzeti (1) Nigel Farage (1) Norvég Civil Támogatási Alap (1) nyelvtanulás (1) oktatás (1) Olaszország (1) Oliver Stone (1) önkormányzati választás (1) Orbán Gáspár (1) Orbán Ráhel (1) Orbán Viktor (11) összeesküvés elmélet (1) Palvin Barbara (1) párbeszéd (1) parlament (1) politika (6) populizmus (2) pride (1) proli (1) rasszizmus (1) Rogán Antal (1) RTL Klub (2) sajtószabadság (1) segítségnyújtás elmulasztása (1) Semjén Zsolt (1) Silvio Berlusconi (1) Simicska Lajos (1) Skype (1) sperma (1) sportfinanszírozás (1) Svájci magánegyetem (1) Szabó Tímea (1) szatíra (2) Széchenyi Bank (1) Szijjártó Péter (1) Szúcs (1) Tállai András (1) társadalomkritika (1) Taxi (1) teleshop (1) tényfeltáró riport (1) tőke (1) tőkeemelés (1) tüntetés (7) Türr István (1) Tusványos (2) Uber (1) újságírói etika (1) Ukrajna (1) unortodox gazdaságpolitika (1) üzlet (1) Vágási Feri (1) vallás (1) Várady Zsolt (1) véleményszabadság (1) Viber (1) vicc (1) Vida Ildikó (2) WhatsApp (1) Címkefelhő

A kormánytól féljen, ne a banktól!

Dow Jones 2015.01.06. 07:33

Azt találtuk, hogy a bankok folyamatosan vonják ki profitjukat és forrásaikat Magyarországról, óriási összegekben. Ezzel a megállapítással a miniszterelnök akár a Magyar Pénzügyi Helyszínelők forgatókönyvének is megágyazhatott volna, – Jáksó László minden bizonnyal vállalta volna az írói feladatot – ennyivel azonban nem úsztuk meg. Az 50%-ban magyar tulajdonú bankrendszer mostanra valóság, Seszták fejlesztési miniszter pedig már a 60-70%-os szintekről beszél. A magyar tulajdon emelésére irányuló terv pofonegyszerű indokát hallva, – a külföldi bank kitalicskázza innen a pénzt – gyakorlatilag az is a bankszakma tudósának érezheti magát, akinek a Füles Magazin keresztrejtvényeinek megfejtése is kihívást jelent.

Látjuk magunk előtt a kapzsi, karvalytőkés bankároligarchát, miközben tudatmódosítók hatása alatt fetreng luxusjachtján, az aktuális címlaplányok között, várva a következő, Magyarország feliratú talicskát. Mi magyarok meg, „Európa balekjai”, tátott szájjal nézzük, ahogy kirabolnak minket.

Európa balekjainak a kocsmába illő agresszió parazsának további szítása előtt érdemes lenne megismerkedniük két fontos fogalommal:

  • tőke: a banki működés fenntartására és a veszteségek finanszírozására szolgáló összeg
  • forrás: ennek összegét fordítja a Bank a hitelezésre

A külföldi anyabank amellett, hogy tőkével látja el magyarországi bankját, forrást is biztosít számára. Míg a tőkét véglegesen átadja, és azt többé nem veszi vissza, a forrást bizonyos lejáratra biztosítja.

Amikor a pénz kitalicskázásáról beszélünk, a források kivonásáról van szó, amely valós jelenség. A bankadó bevezetését követően a külföldi források állománya 37%-kal, vagyis 13,3 milliárd euróval csökkent a magyar bankrendszerben. A magyar kormány ezt az engedetlen gyerek bosszújaként értelmezi, – szóra sem méltatva a tőkeemeléseket, amiknek a következtében 1998 óta 1148 milliárd forint összeg érkezett az országba, míg osztalékfizetés címen csak 516 milliárd forint távozott a magyar bankrendszerből – mondván, a banknak az lenne a dolga, hogy hitelezzen.

Alapvető gazdasági ismeretek is elegendők ahhoz, hogy ne a pénzt kitalicskázó külföldi banktól rémüljünk meg, hanem a kormány kijelentéseitől. Lehet a profitból is szitokszót faragni, de a bank továbbra sem szociális alapon hitelez. Magyarországon a régiós országokhoz képest nagymértékben visszaesett a hitelek megtérülése, a külföldi anyabanknak pedig nem róható fel, ha Magyarország helyett inkább a cseh vagy a lengyel piacra helyez ki forrást. Ez ellen a magyar bank nem sokat tehet, a kormány viszont annál többet. Ha utóbbi belátná, hogy a forráskivonás többek között az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika következménye és a hitelezés visszaesésének okát a saját háza táján keresné, lenne esélye megoldást találni.

Helyes lépés lenne a hazai bankok külföldi forrásokkal szembeni kitettségének csökkentése, amennyiben ehhez dinamikusan növekvő betétállomány párosulna. A lakossági megtakarítások azonban semmiféle növekedést nem mutatnak, az állam intézkedései (pl. alacsony alapkamat, tranzakciós illeték) pedig leginkább arra ösztönzik az embereket, hogy készpénzben tartsák pénzüket a párnájuk alatt. Nem látható, hogy miben hoz változást a magyar tulajdon többségbe kerülése. Mivel valószínűleg a kormány sem látja, csak remélni lehet, hogy a Széchenyi Bank sorsának szerencsétlen alakulása fokozott óvatosságra inti az új, magyar tulajdonosokat.

Címkék: bank tőke finanszírozás forrás tőkeemelés hitelezés Fidesz unortodox gazdaságpolitika Széchenyi Bank kitalicskázás Európa balekjai

58 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://likeus.blog.hu/api/trackback/id/tr747046095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nyit ki vasárnap is a multi? 2015.01.06. 15:07:35

Nem azért, mert a kedvünkbe akar járni, vagy mert pénzt akar keresni, hanem azért, mert nem akar a fogolydilemma nevű játékban veszíteni. A fogolydilemma nevű játékelméleti kérdés lényege ugyanis, hogy kooperációval közepes mértékben lehet nyerni, míg ...

Trackback: Sose találnád ki, hogy kit tennének az Ukrán Nemzeti Bank élére! 2015.01.06. 15:05:17

Az egyik ukrán hírportál ma délután az alábbi nem kicsit elképesztő hírt közölte. Aki eddig azt mondta, hazugság, hogy Ukrajna a Nyugat kapcarongya lett, az most nyugodtan elkezdhet sűrűn bocsánatot kérni. A cikk lényege, hogy a milliárdos amerikai ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 08:20:47

Tény: az idegen tulajdon nem kedvező egyetlen országban sem. Ez a lényeg.

Brix 2015.01.06. 11:29:53

A kormány átalakítja a tulajdonviszonyokat , hogy a Töröcskei bankjához hasonló, inszolvens bankok jöjjenek létre. Nem véletlenül esett 10 milliárd forintra az OBA , 2014-végére...
Az a csoda , hogy még van aki elhelyezi a pénzét a magyar bankokban, jelen helyzetben...
A magyar forint zuhanórepülésben, a kamatok a béka segge alatt és még azt is brutális adókkal terhelik.

s 2015.01.06. 11:30:59

@maxval bircaman szerkesztő: Kérdés, hogy van -e helyette valami más, birka efffftáááars. Mert mostan kurvára úgy néz ki, hogy nincsen.

Eddig ugye a külföldi bankok kihitelezték a szerencsésebb német villanyszerelő megtakarításait. Most ezeket kizavartuk a picsába. Vajon a magyar villanyszerelőnek VANNAK -E MEGTAKARÍTÁSAI? Mert ha nincsenek, akkor itt gecire nem lesz hitelezés, meg bank sem nagyon.

BÍÍÍÍRKAAA EFFTÁÁÁÁAARS.

talicskás munkásember 2015.01.06. 12:00:05

Megnézem, hány bank lesz még meg a nagy hévvel megvásárolt külföldi bankokból és hány jut addigra a Széchenyi Bank sorsára, sok tízmilliárdos tartozást és köztörvényes csalások sorozatát hagyva maga után. A külföldi bankárok ügyelnek a bankjaikra, a magyar inkább állami kölcsönt felvéve kihitelezi saját sufnicégeit, amelyeket utána csődbe visz. Sport ez nálunk, nem bűncselekmény... Én egy magyar bankban sem bíznék.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 12:07:18

@s:

Nyilván vannak kényszerhelyzetek. Pl. nincs elég tőke az országban. De nehogy már egy kényszerhelyzetet ideális állapotnak állítsunk be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.06. 12:14:41

@maxval bircaman szerkesztő:

Ebben igazad van, nem feltétlenül jó gyarmatnak lenni.

Ám sajnos az is igaz, hogy a magyar tulajdon sem feltétlenül garancia semmire, lásd Széchenyi Bank. Az OTP sem arról híres, hogy jobb vagy tisztességesebb lenne a küldöldi tulajdonú bankoknál.

Jó eséllyel viszont garancia arra, hogy a tulajok a mindenkori kormánnyal összejátsszanak, mutyizzanak, a lakossági hitelezés rovására soha meg nem térülő állami beruházásokat (pl. stadionok) vagy a haveri körhöz tartozók üzleteit finanszírozzák.

Hiába, szerintem arról van szó, hogy az üzleti tisztesség nem nemzeti hovatartozás dolga.

weasel 2015.01.06. 12:15:37

@maxval bircaman szerkesztő: A Deutsche Telekom Németországban leépít, Magyarországon pedig felvételiztet (bővebben: jobline.hu/allasok/it_telekommunikacio).

Pedig a Telekom eléggé német (ld. www.telekom.com/shareholder-structure).

Nekem úgy tűnik, hogy még az úgynevezett nemzeti tőke sem igazán kötődik a hazájához. Egyszerűen a jó befektetési lehetőségeket keresi.

Szelid sunmalac 2015.01.06. 12:22:39

Mert az OTP bizony nem helyez ki penzt kulfoldre ugye? Neki nincsenek fiokjai Horvatorszagtol kezdve Ukrjanan at mas orszagokban?
De ha mas bank teszi ugyanezt, az mocskos szemet.

csak egy néző 2015.01.06. 12:30:42

"– a külföldi bank kitalicskázza innen a pénzt –"

A magyar bankból pedig kilopják a kormányhoz közelálló csókosok és a haverok.

Ez a Széchenyi bank is micsoda jó üzlet volt.
Felkészül az MKB bank

444.hu/2014/12/18/orban-matolcsy/

444.hu/2014/12/16/torocskei-torvenyeket-sertett-de-ez-a-kormanyt-nem-erdekelte-belenyomta-3-millardunkat/

444.hu/2014/12/08/magyar-tulajdonos-allam-beszall-matolcsy-hitel-csod/

sanyix 2015.01.06. 12:48:08

@maxval bircaman szerkesztő: Tény: az állami tulajdon viszont még kedvezőtlenebb.

lófüle elemér 2015.01.06. 12:48:52

@maxval bircaman szerkesztő:

Kivéve, amikor a hozzád hasonló gazdasági analfabéták tapsikolnak akkor, ha a gonosz multinak MOL a neve, és ne ki, hanem haza talicskázza a pénzt máshonnan. Érted már miért röhög minden megszólalásodon a normális ember?

ex-dr. vuk 2015.01.06. 12:50:25

@maxval bircaman szerkesztő: mivel rosszabb a kulfoldi beruhazas, mint a magyar? (plane ugy, hogy magyar beruhazas NINCS). Szoval lehet valasztani a kulfoldi beruhazas (fejlesztes, epites, munkahelyteremtes) vagy a semmi kozott. Az Orban kormany az utobbi mellett tette le a voksat.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 12:51:44

@sanyix: es ami meg ennel is rosszabb: kormanykozeli magantulajdon. mert ugye a bankok nem allami tulajdonba kerulnek, hanem haverokhoz.

Józsi01 2015.01.06. 12:52:17

Micsoda hazugság és propagandasztikus írás ez!!!!!!!

A külföldi bankok igen is viszik innét ki a pénzt. A hazi (magyar) tulajdonú bank pedig feltehetőleg a pénz egy jó részét itt fogja befektetni. íVagy kiviszi külföldre, de az ott elért nyereséget visszahozza. Ez olyan egyszerű, mint az 1X1. Ja csak a liberál belvárosi értelmiségnek nem tetszik, hogy a tezstvér sékeles ládája helyett a magyar láda telik meg.

Az pedig micsoda hazugság, hogy a lakosság megtakarításai nem nőnek. Legalább úgy hazudja, hogy ne 10 ms alatt lehessen arról kideríteni az igazságot.
Marha!!!!

ex-dr. vuk 2015.01.06. 12:58:26

@Józsi01: honnan tudod, hogy kiviszi? a kulfoldi bank miert ne fektetne be magyarorszagon, ha jol megy az uzlet?
pontosan akkor fogja kivinni a penzt, ha rajon, hogy magyarorszagon ki akarnak b..ni vele .. na akkor elkezdi kivinni a penzet, amig nem keso.

"Az pedig micsoda hazugság, hogy a lakosság megtakarításai nem nőnek."

Narancsszemuvegen at biztos.. :)
index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2015/01/06/tobb_szazezer_szamla_tunt_el/

$pi$ 2015.01.06. 12:58:38

@Szelid sunmalac: "az mocskos szemet"

Senki nem mondja, hogy ezek a cégek "mocskosak" vagy "szemetek" lennének. Azt mondják sokan, hogy előnyösebb nekünk, ha nem viszik ki a pénzt, azaz, ha a GNI/GDP arány magasabb.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 13:03:40

@maxval bircaman szerkesztő: Megnéztem volna, hogy mi lett volna Magyarországon a gazdasági válság kirobbanásakor egy 50-70%-ban magyar bankrendszer esetén...

csak egy néző 2015.01.06. 13:03:58

@Józsi01:
Józsikám, te nem a bölcsbagoly nevű troll tesója vagy? Mert legalább olyan hülye vagy, mint az ostoba madár.

lófüle elemér 2015.01.06. 13:04:21

@$pi$:

Miért is előnyösebb nekünk, ha lézerjani a 3 éves purdé svájci bankszámlájára vagy budai villájába pumpálja azt a pénzt, amit lenyúl a multik kizavarása után? Azt azért elmagyarázhatnád, miért jobb, ha hazai tolvaj talicskázza kifelé. Az egyenleg ugyanaz, milliárdok tűnnek el, és ráadásként még munkahelyek tízezrei is eltűnnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 13:07:19

@lófüle elemér:

Nem vagyok multiellenes. Többször leírtam már: a 90-es években a multik sok hasznot hoztak az országban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.01.06. 13:07:36

@Józsi01: Légyszi ne irogassál olyan témáról, amiről fogalmad sincs. Ciki ez neked.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 13:08:11

@ex-dr. vuk:

Neked mi a jobb, ha a saját családod jövedelméből élsz, vagy ha a szomszédéból?

ex-dr. vuk 2015.01.06. 13:15:33

@maxval bircaman szerkesztő: ez nagyon szep volt, kar, hogy semmi koze a temahoz..
Szoval neked miert faj ha kulfoldi tulajdonu munkahelyrol kapod a fizetesedet, mint ha magyartol (nem)? Miert jobb egy romosan hagyott epulet, mint ha egy kulfoldi multi felujitja es uzletet csinal?
Magyar beruhazasok alig leteznek. Ha a kulfoldit elzavarjuk akkor elrohad minden. Ha egy uzlet jol megy egy kulfoldinek, akkor meg tobbet fog beruhazni (ertsd epit, munkahelyet teremt, felviragoztat). Kit erdekel, hogy kulfoldi vagy nem? A fold aze aki megmuveli.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 13:16:37

@maxval bircaman szerkesztő: pontosan. ahogyan most is. az allamnak egyetlen feladata lenne: a verseny fenntartasa. sajnos a korrupcio miatt ezt a feladatat sem latja el (sot).

MACISAJT 2015.01.06. 13:31:11

@maxval bircaman szerkesztő: ("Tény: az idegen tulajdon nem kedvező egyetlen országban sem. Ez a lényeg. ")

Nem csak ez a lényeg.
A lényeg a főként a 94-98 közötti mszp-szdsz kormány alatti bank privatizáció.
Amikor feltőkésítve (!) adták el a bankokat a külföldieknek.

Onnantól kezdve a következő mszp-szdsz kormányzás 8 éve alatt az ország nagy részét szándékosan jégre vivő deviza hitelekig már egyenes út vezetett.

Ilyen böszmeséget tényleg nem csináltak máshol Európában.

Steve31 2015.01.06. 13:43:17

Minden bank ezt csinálja.
Már valami Széchenyi nevű rendszerellenes lázongó
is írt erről. Keresd Hitel néven.
Hogy az a fazon milyen fideSSz-ellenes volt!?

Ja és persze zsidó is volt meg multi...

s 2015.01.06. 13:49:58

@maxval bircaman szerkesztő: Attól, hogy nem idealizálom ezt az állapotot magam sem, még kénytelen vagyok elfogadni, mert létezik.

orbán úgy akar magyar bankrendszert, hogy nincsen magyar pénz. Az ugyanis csak a magyaroktól származhat, - definíció szerint - viszont a magyarok le vannak gatyásítva. orbán gatyásította le őket nemrég. Elvette a megtakarításaikat és bizonytalan üzleti környezetet alakított ki. Ha lenne is pénzem, inkább tenném külföldi pénzalapba, semmint magyar bankba (töröcskei ámokfutása után, de anélkül is). Ez talán hazafiatlan mozdulatnak tűnik neked, de nem bíznám a megtakarításaimat cégéres gazemberekre. Szerintem sokan lehetünk így ezzel. Ezért nincs magyar pénz magyar bankra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 13:56:06

@ex-dr. vuk:

Nem kell elzavarni senkit, de a belföldit támogatni kell.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 13:57:24

@s: en merhetetlenul magas ivbol szarom le a hazafiassagot, ha a masik valasztasom a megelhetes... inkabb legyen boldogulo kulfoldi, mint nincstelen magyar. Ennek megfeleloen en mar emigraltam ...

ex-dr. vuk 2015.01.06. 14:00:33

@maxval bircaman szerkesztő: a versenyt kell fenntartani. tamogatni max legvegso esetben (mivel az piactorzito - az allandoan tamogatott bank nem fog torekedni hatekonysagra, minek, hisz ugyis kitomik penzzel)... szoval tamogatas is marhasag. Ujra: mit erdekel minket, hogy magyar vagy kulfoldi a bank, ha MUKODIK? Ha BERUHAZIK? Nem mindegy? Legyen megfelelo torvenyi hatter (nincs), es legyten megfelelo verseny (nincs). De mivel a fidesz nem erti a piacgazdasagot, ez most nem mukodik. (vagy erti csak leszarja mert ellopni fontosabb)

VT Man 2015.01.06. 14:03:01

"A lakossági megtakarítások azonban semmiféle növekedést nem mutatnak"

Nem is értem, miért! Hiszen a bankok KEMÉNY 1-1,5% kamatot is adnak akár a betétekre!

És a 1,5% kamatból pedig rögtön milliomos lesz mindenki!

s 2015.01.06. 14:07:37

@ex-dr. vuk: "Ennek megfeleloen en mar emigraltam ... "

Én nem hagyom itt az országot csak azért, mert faszkalapok irányítják. Menjenek el a picsába ők. Viszont a pénzem nem adom.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 14:11:38

@s: van, amit egyedul nem tudsz megvaltoztatni. hulyek iranyitjak es el akarjak venni a penzem? hat elmegyek onnan es viszem a penzemet is. Ennyike...
Ha majd magyarorszagon is egy havi fizetesbe kerul egy auto, meggondolom, hogy erdemes-e visszakoltoznom. Nem a hazamban elek, es? Nem zavar. Nem hianyzik. Legalabb nem ver ki a frasz minden nap a hulyesegeik lattan, es felek, hogy az en seggemmel jatszanak.
Mar csak allampolgarsagot kell szereznem, hogy ha elfajulnak a dolgok akkor lemondhassak a magyarrol. Erre azert nincs sok esely, de ki tudja... Hitler is a semmibol jott elo.

MACISAJT 2015.01.06. 14:19:17

@ex-dr. vuk: ("Ennek megfeleloen en mar emigraltam ... ")

Minek, vazze?:P Hogy naponta aztán itt egyen a fene indexen és tsain?
Amúgy előre a dánielpéteri, kertészákosi, mohácsiviktóriai úton.
(Bár általában a vége mindig csak egy gerendáspéteri pofázás.)
Muhaha.

lófüle elemér 2015.01.06. 14:24:44

@maxval bircaman szerkesztő:

Bogaram, az csak a te értelmi képességeiddel működik, hogy ha valami hazugságot sokszor leírsz, akkor elhiszed és igazsággá válik. A valóság más.

lófüle elemér 2015.01.06. 14:26:44

@maxval bircaman szerkesztő:

Zsenike. Ha a szomszéd munkahelyet teremt, amiből én is megélek, akkor cseszhetem ha a családnak nincs pénze munkahelyet teremteni, csak kedve lenne hozzá.

lófüle elemér 2015.01.06. 14:28:19

@MACISAJT:

Ja. A böszme devizahiteleket a fidesz találta ki, és vezettte be. A tények ne zavarjanak a gondolkodásban, libsizz, az a dolgod.

lófüle elemér 2015.01.06. 14:31:54

@s:

Nem mennek. A pénzedet meg elveszik.
Üdv a valóságban.

lófüle elemér 2015.01.06. 14:33:23

@MACISAJT:

A roppant értelmes, keletre emigráló birkával semmi bajod. Igaz, ő melletted nyalja a csúti zsírdisznó hátsóját. Csak össze ne vesszetek rajta.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 14:40:57

@MACISAJT: nem ertem mi koze van a kettonek egymashoz? ha nem vagyok az orszagban ne szoljak hozza, vagy mi?
ha nem mondom el nem is tudsz rola.
de jo jo tudom, aki emigralt a maffiavezetes miatt az mind nemzetellenseg :) valamint elore a len.. bocs, orbani uton!

yoisten 2015.01.06. 15:22:12

Első Orbán kormány intézkedési:

1 - Postabank, 170 milliárd adó forintból való "megmentése". /Ebből 8 másik bankot lehetett volna 99-ben alapítani, akkori GDP 0,5% ment rá a semmire/. Most az MKB és BB vajon mennyibe fog fájni 6-700 milliárdba? És hová, kikhez fog ez kerülni?

2 - lakossági lakás hitelezés támogatása. Kamat és SZJA támogatás 30 millió forintig való felemelése. Akkor az átlag nettó jövedelem 50-60 ezer között volt, kamatok nélkül is a törlesztés kb 40 év, az ingatlan ár bumm-ról nem is beszélve. Ehhez képest a devizás hitelezés kismiska volt. /És még egyetlen deviza hitelest se hallottam aki azt mondta volna, hogy 10 évig nyerőben volt kamat és árfolyam tekintetében - pedig bizony hogy volt!/

s 2015.01.06. 18:00:04

matolcsygyuribácccssssíííííííííííí a kurva anyádat?

Mi a faszomtól 320 Huf egy kibaszott euró, te vadbarom?

$pi$ 2015.01.06. 18:15:25

@yoisten: "10 évig nyerőben volt kamat és árfolyam tekintetében - pedig bizony hogy volt!"

Butaság, senki sem volt "nyerőben" a devizahitelekkel 10 éven keresztül. Magyarországon 2001-től lehetett deviza alapú hiteleket felvenni, 2011-ben meg már nyilván senki sem volt nyerőben a devizahitelével. Már évek óta nem.

s 2015.01.06. 18:19:49

320.27 te ormótlan kancsal faszbarom!

Anyádat megbaszod -e te gumicsizmás parasztállat?

s 2015.01.06. 18:35:13

320.67 a kurva anyádat!

Egyetlen okot mondj, hogy miért ne helyezzek fel egy dinamitrudat a valagadba és robbantsalak szerte széjjel, te húgyagyú vadbarom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 19:15:56

@ex-dr. vuk: @lófüle elemér: @s:

Százszor cáfolt liberális mítosz. Amit egyébként a legliberálisabb országok sem vesznek komolyan. Az USA-ban pl. komoly problémaként beszélnek arról, hogy egyes amerikai gazdasági szektorokban növekszik a kínai tőke aránya. Korábban a japán tőkével szemben volt hasonló. Pedig hát - a liberális dogma szerint - örülniük kellene, hiszen a kínai/japán tőkés adózik, munkahelyt teremt, növeli a GDP-t.

A mítosz hamisságát könnyű belátni: te mit szeretnél, saját porszívót, televíziót, hűtőt, vagy az is oké, ha a szomszéd behozza az övét és te használhatod?

A tőke mindig hatalmat is ad, így ha egy országban túl erős az idegen tőke, az idegen befolyást hoz. Ez a gyarmatosítás receptje. S ki akarna gyarmat lenni?

Ezért minden ország arra törekszik, hogy legyen saját tőkéje. Mert ha minden a szomszédé, a szomszéd igyekszik érdekeit érvényesíteni, s ha nem megy, esetleg megsértődik és többé nem engedi, hogy használd a porszívóját, televízióját, hűtőjét...

Vajon miért sikertelenek pl. manapság az Oroszország elleni háborús, agresszív nyugati szankciók? Mert Oroszország képes magát ellátni, idegen tőke nélkül is. Mi lett volna, ha Oroszország a liberális receptet alkalmazta volna? Már sorok lennének az élelemért, nem lenne rendes áramellátás, víz, alapvető szolgáltatások. Az agresszor Amerika nem tudta elérni a céljait, mert a szankciók nem képesek megsérteni az orosz államot, csak a felszínt karcolgatják. Ezért is toporzékol manapság Obama, Soros, s a többi bandavezér...

Amerika miért akar saját tőkét? Ugyanezért. Mert az amerikai politikai elit gondol arra, hogy egyszer nem az USA lesz a legerősebb állam, s az idegen befolyás sérteni fogja akkor az amerikai érdekeket. Már most is gond sok amerikai politikus számára, hogy az USA nem képes keménykedni Kínával szemben. Annak idején Clinton mondta: "ki akar keménykedni a hitelezőjével?" - ez alapvetően igaz.

Tehát ezekben a liberális dogmákban manapság már csak - utolsó csatlósként - a rózsadombi magyar ballib aranyifjak hisznek, ők is csak akkor, ha előtte alaposan bedrogoztak.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 19:44:40

@maxval bircaman szerkesztő: " te mit szeretnél, saját porszívót, televíziót, hűtőt, vagy az is oké, ha a szomszéd behozza az övét és te használhatod?"

Ez az, amit majd a piac fog megvalasztani. Ha a hazai egy rakas szar es/vagy draga, akkor inkabb a behozottat. Ez egy ilyen dolog...

"ha egy országban túl erős az idegen tőke, az idegen befolyást hoz"

Egy ilyen korrupt kormanynal ez evidens.

"S ki akarna gyarmat lenni?"

Jaja mar latom ahogy Dania, Hollandia, Svedorszag stb mind mind gyartmat ... de kie is?

De igazad van, legyunk eszak koreai berendezkedessel, jo az. Kim Orb-Vik majd megold mindent, egyedul. Eleg nezni mereven az arckepet a faon (ami kotlezo lesz) par oraig, es maris mindenki boldog.

"Ezért minden ország arra törekszik, hogy legyen saját tőkéje"

Gondolom ezert nyirnak ki mindenkit, aki barmilyen piackepes vallalkozast akar inditani .. hogy legyen toke ;)

"Mert Oroszország képes magát ellátni"

Hogy is all a rubel? :D

"Már sorok lennének az élelemért"

Nincsenek messzi tole.

"Amerika miért akar saját tőkét?"

Az a baj, hogy szerintem "toke" alatt mast ertunk... az igazi toke nem penz, hanem ertelem. Amerika nem elnyomja az egyeni bizniszt inditokat hanem segiti. Egy garazsceg pillanatok alatt vilagceg lehet. Nalunk? Azonnal megfojtjak 100fele adoval, illetekkel, keszekusza jogszabalyokkal, orulsz ha tuleled az elso fel evet, es nyereseges max soksok ev utan leszel. Ennyit amerika es magyarorszag kozotti kulonbsegrol.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 19:46:27

@maxval bircaman szerkesztő: de az elarulhatnad, hogy mitol lesz toke azert, mert kiebrudaljuk a multikat es a bankokat? ettol lesz magyar toke? miert? az egyik haverkezbe juttatott bankot mar szet is loptak. a tobbire is ez a sors var (lasd meg posta bank). aztan majd megint allami penzbol megtamogatjak aztan megint szetlopjak. ez a mukodo toke?

$pi$ 2015.01.06. 20:27:07

@ex-dr. vuk: "Ez az, amit majd a piac fog megvalasztani. Ha a hazai egy rakas szar es/vagy draga, akkor inkabb a behozottat. Ez egy ilyen dolog..."

Jah, mondhatnám, hogy erre a mentalitásra fog ráfaragni az USA is meg az EU is, de valójában a ráfaragás már folyamatban van. Az USA is meg az EU is egyre több és több dologra mondja, hogy olcsóbb a kínai, aztán hogy-hogynem egyre sz@rabbul mennek a dolgok. Európában egész országok dőlnek be, az USA-ban meg nagyvárosok mennek tönkre.

Írd be a google képkeresőjébe, hogy "Detroit" és látod hogy néz ki az a világ, ami a "mindegy, hogy a mienk vagy az övék" elven alapul.

"De igazad van, legyunk eszak koreai berendezkedessel, jo az."

Szalmabáb érvelés, senki sem akar észak koreát.

"az igazi toke nem penz, hanem ertelem."

Nem, nem az. Ez csak egy buta közhely, amit általában olyan emberek terjesztenek, akiknek soha nem volt tőkéjük.

"Nalunk? Azonnal megfojtjak 100fele adoval, illetekkel, keszekusza jogszabalyokkal, orulsz ha tuleled az elso fel evet, es nyereseges max soksok ev utan leszel."

Közismert közhely, nem igaz. Én például vállalkozó vagyok, nem rég lettem (újra) az, egyetlen adót kell fizetnem, 500 ezer forint bevételig 50000 forint, afelett 40%. Ezen kívül még a kamarai tagdíj van és a bankszámla fenntartási költsége. Ennyi. Ez nem száz féle adó, még tb-t sem kell külön fizetni.

"Ennyit amerika es magyarorszag kozotti kulonbsegrol."

Nézd meg a képeket Detroitról. Nézz meg pár dokumentumfilmet. "Death by China" "Capitalism: a love story" meg ilyeneket, akkor látni fogod, hogy amrika már igen sokaknak nem a lehetőségek országa mint volt a hetvenes években.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 20:34:59

@$pi$:
"Európában egész országok dőlnek be"
nafene, melyikek? (marmint Ukrajnan es Oroszorszagon kivul, meg azokon kivul akik elb..tak a koltsegvetest aztan soksok evig hazudtak rola mire bedoltek?) Ugyertem amiatt amit mondasz, melyik?

Detroit? Az import vitte taccsa szerinted? Ahah

"senki sem akar észak koreát."

Pedig ugy tunik, te igen. No import, minden legyen magyar, bevandorlok ki, kocsog amerika, stb. Nem ismeros?

"500 ezer forint bevételig 50000 forint"

Aha, az meg lof@sz, nem vallalkozas.

"afelett 40%" - plusz jarulekok, ugye. Mar a 40% durvan magas. Erre mondom, hogy evekig kis se tudsz venni belole (mert ugye vissza is kell forgatni). Kihagytad a konyvelot, mert ugye ilyen szabalyok mellett normal emberfia el nem igazodik.

Nem tudtam, hogy amerika = Detroit.. haldoklo nyugat, mi? :D Ismeros. Tudod erre mondta Hofi, hogy ha a nyugat vegre megdoglik, es eltemetik, akkor nem ok jonnek fel kiserteni hanem mi megyunk le enni.

" amrika már igen sokaknak nem a lehetőségek országa mint volt a hetvenes években."

Ja, mostmar magyarorszag az. LOL
Mennyi multi is indult magyarorszagrol? Varj egy se jut eszembe.

$pi$ 2015.01.06. 20:50:37

@ex-dr. vuk: "plusz jarulekok, ugye"

Te vagy nagyon süket vagy, vagy pedig reménytelenül ostoba. Nincsenek plusz járulékok. Leírtam, fordulj a könyvelődhöz.

"Erre mondom, hogy evekig kis se tudsz venni belole (mert ugye vissza is kell forgatni)."

Nehogy már megmagyarázd nekem, hogy én tulajdonképpen nem élek meg mert te jobban tudod!

"Kihagytad a konyvelot, mert ugye ilyen szabalyok mellett normal emberfia el nem igazodik."

Mik azok az "ilyen szabályok"? Kapsz x forintot, minden hónapban befizetsz 50 forintot és az 500 ezer feletti rész 40%-át. Ha ez neked túl magas, akkor miért osztod itt az észt?

"haldoklo nyugat, mi? :D Ismeros."

Én nem mondtam, hogy nyugat haldoklik. Te viszont azt sem tudod, hogy megy az adózás magyarországon, akkor miért hinném el neked, hogy a világgazdaság jelenlegi állapotáról bármit is tudsz?

"Tudod erre mondta Hofi"

A Hofi egy humorista volt. Tök mindegy, hogy mit mondott a világgazdaságról.

"Ja, mostmar magyarorszag az. LOL"

Én ilyet nem mondtam. Leírsz valami oltári baromságot, utána írod nagy bölcsen, hogy LOL, aztán elégedetten hátradőlsz, hogy most nekem mennyire ég a pofám. Dehát ezeket a marhaságokat nem én mondom, te találod ki őket.

"Detroit? Az import vitte taccsa szerinted? Ahah"

Miért, szerinted mi a fene? Itt van mit ír róla a wikipédia:

"The automobile industry in Detroit has suffered from global competition and has moved much of the remaining production out of Detroit."

De persze Detroit csak egy példa a sok közül, az USA jelenlegi gazdasági problémái általánosak.

empoftla 2015.01.07. 05:26:15

@maxval bircaman szerkesztő:
"A tőke mindig hatalmat is ad, így ha egy országban túl erős az idegen tőke, az idegen befolyást hoz."

A legfeljettebb megoldás erre Észak-Korea Juche rendszere. Még sokat kell fejlődnünk, hogy elérjük azt a szintet - és senki ne legyen befolyással ránk.

empoftla 2015.01.07. 05:51:33

@maxval bircaman szerkesztő:
"Tehát ezekben a liberális dogmákban manapság már csak - utolsó csatlósként - a rózsadombi magyar ballib aranyifjak hisznek, ők is csak akkor, ha előtte alaposan bedrogoztak."

El kell venni a rózsadombi házaikat, a drogokat tőlük és akkor majd meglátják, hogy mi a valóság. Hogy Magyarország és Oroszország is jobban teljesít, miközben Obama és Soros toporzékol.

Münci66 2015.01.07. 08:15:53

Möszjők!

Engedtessék meg egy kis belevau!
Én is szívesebben használom a saját poszívómat, mint a szomszédét. Még akkor is, ha valamivel rosszabb, mint a szomszédé.
De!
Ha seprűre sincs pénzem, nemhogy porszívóra, akkor inkább használom a szomszédét, minthogy mocsokban éljek (azért is, mert akkor könnyen elindulhatok lefelé a lejtőn) És nem jut eszembe számlát írni a szomszédnak, hogy használta a villanyáramomat, amortizálta a csatlakozókat és a szőnyeget. (Tudom, éssel nem kezdünk mondatot :-))

Tisztelettel, Münci

s 2015.01.07. 09:31:51

@maxval bircaman szerkesztő: Szépen leírtad, hogy rühelled a liberális eszméket. Egyes, leülhetsz.

Az okés, hogy kellene magyar tőke. Én is egyetértek ezzel. DE NINCS, BAZDMEG. Mert az embereknek nincsen pénze. Érted, birkaagy? Az nem úgy van, hogy kijelentem: kellene magyar tőke, mert csak, aztán holnapra ott van. Például nem kellene kockásra adóztatni a népeket (söralátét méretben) és akkor lenne magyar megtakarítás, azt lehetne kezelni akár magyar pénzintézetekben is (kivéve töröcskei, mer őt ki kellene végezni). De ameddig ez nincsen, ökörpörkölt, addig is kell valahogy működtetni a gazdaságot, mert anélkül zabálni sem lesz mit. orbán egy fasz, nem tud magyar tőkét felhalmoztatni, mert elbassza a polgárok minden pénzét, a külföldi tőkét meg kibassza a picsába. Így mégis mi a fasz lesz, birkaember? Elmondom. Lófasz lesz itt, nem magyar bankrendszer.
süti beállítások módosítása