HTML

Why can't we be like us

Be who you are and say what you feel. Because those who matter don't mind and those who mind don't matter.

Friss topikok

Címkék

alaptörvény (1) alfahír (1) alkohol (1) alkotmány (1) álszent (1) angol (1) ATV (1) Aylan (1) Bajnai Gordon (1) Balogh Gábor (1) bank (1) Barátok közt (1) Bayer Zsolt (2) Bencsik Gábor (1) Beppe Grillo (1) Bilderberg (1) blaszfémia (1) bográcsgulyás (1) Bohár Dániel (1) Brian élete (1) buzilobbi (1) Célpont (1) Charile Hebdo (2) CIA (1) cigány (1) cinizmus (1) Clark Ádám tér (1) David Cameron (1) demokrácia (2) demokratikus választás (1) denevér (1) dependent contractor (1) DK (1) dohányzás (1) dongó (1) Dopeman (1) drogprevenció (1) drogszűrés (1) drón (2) Együtt (1) értékelő (1) EU (1) Európa balekjai (1) euroszkepticizmus (1) Fabriczi Kováts Mihály (1) facebook közlemény (1) fasizmus (1) fehérjehalmaz (1) fékek és ellensúlyok (1) fidesz (5) Fidesz (8) finanszírozás (1) foci (1) forrás (1) Forza Italia (1) found footage (1) futball (1) Garibaldi (1) geci (1) gyűlöletbeszéd (1) gyurcsány (1) háború (1) halálozási ráta (1) hányinger (1) hasonlat (1) híradó (2) HírTV (1) hitelezés (1) humor (2) Hypós Feri (1) Ideglelés (1) illiberalizmus (5) Index (1) internetadó (1) irónia (2) istenkáromlás (1) Je suis Charlie (1) jobbik (1) jog (1) jogállamiság (3) József Nádor tér (1) Juhász Péter (1) kábítószer (1) kábítószerfogyasztás (1) KEHI (1) kétharmad (1) kétharmados felhatalmazás (1) Kim Dzsong Un (1) kirekesztés (1) Kisberk Szabolcs (1) kitalicskázás (1) kitiltás (1) kitüntetés (1) Kocsis Máté (1) kommunizmus (1) konzultáció (1) korrupció (2) Kósa Lajos (1) Kossuth tér (1) Kövér László (1) közfelháborodás napja (1) Krasznahorkai Emma (1) Kunfalvi Nóra (1) Lega Nord (1) legitimáció (1) levél (1) liberális (3) liberális detektor (1) liberalizmus (3) lmp (1) Losonczi Kata (1) lovagkereszt (1) magyar foci (1) Magyar Hírlap (1) Magyar Krónika (1) Marie Le Pen (1) MBA (1) melegfelvonulás (1) menekült (1) Mészáros Lőrinc (1) millenáris (1) Monty Python (1) mszp (2) munka (1) munkaalapú társadalom (1) munkajog (1) munkáltató (1) munkavállaló (1) NAV (2) NAV botrány (1) NB1 (1) NBA (1) nemzeti (1) Nigel Farage (1) Norvég Civil Támogatási Alap (1) nyelvtanulás (1) oktatás (1) Olaszország (1) Oliver Stone (1) önkormányzati választás (1) Orbán Gáspár (1) Orbán Ráhel (1) Orbán Viktor (11) összeesküvés elmélet (1) Palvin Barbara (1) párbeszéd (1) parlament (1) politika (6) populizmus (2) pride (1) proli (1) rasszizmus (1) Rogán Antal (1) RTL Klub (2) sajtószabadság (1) segítségnyújtás elmulasztása (1) Semjén Zsolt (1) Silvio Berlusconi (1) Simicska Lajos (1) Skype (1) sperma (1) sportfinanszírozás (1) Svájci magánegyetem (1) Szabó Tímea (1) szatíra (2) Széchenyi Bank (1) Szijjártó Péter (1) Szúcs (1) Tállai András (1) társadalomkritika (1) Taxi (1) teleshop (1) tényfeltáró riport (1) tőke (1) tőkeemelés (1) tüntetés (7) Türr István (1) Tusványos (2) Uber (1) újságírói etika (1) Ukrajna (1) unortodox gazdaságpolitika (1) üzlet (1) Vágási Feri (1) vallás (1) Várady Zsolt (1) véleményszabadság (1) Viber (1) vicc (1) Vida Ildikó (2) WhatsApp (1) Címkefelhő

Mr Orban, how do you say álszent in English?

Dow Jones 2014.11.26. 21:23

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarország miniszterelnöke két zacskó szotyola között szakított időt az általa irányított ország állampolgárainak nyelvtudását számszerűsítő adatok átfutására. Minden bizonnyal pontosan tudja, hogy a világ első számú másodikként használt nyelvét 2014-ben csak a magyar népesség 20%-a beszéli, a maradék csak pislogva figyel, mint hal a szatyorban, ha véletlenül angolul szólnak hozzá. 

Magyarország miniszterelnöke a fenti tény ismeretében arra a következtetésre jutott, hogy nem jól van ez így. A nemzet érdekeit szem előtt tartva meg kell változtatni a magyar nyelvoktatás rendszerét. Ennek megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium átírta a felnőttképzési törvényt és megkísérli kiebrudalni a piacról (az országból) a pedagógiai végzettséggel nem rendelkező nyelvet oktatókat – akkor is, ha esetleg az általuk oktatott nyelv az anyanyelvük. 

Valóban nem igaz, hogy pusztán amiatt, mert valaki anyanyelvként beszéli, képes meg is tanítani egy nyelvet. Nyilvánvaló, hogy ha például egy átlagos képességekkel rendelkező valóságshow szereplőt állítunk oda a katedrára, legfeljebb Fekete Pákó magyar nyelvtan tudásának megfelelő nyelvismereti szint megszerzését tűzhetjük ki célul. Kétségtelenül nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a pedagógiai tudás elengedhetetlen egy jó nyelvtanár számára. 

A magyar kormány kötelező pedagógiai végzettségre vonatkozó előírása emiatt újfent azon intézkedések közé tartozik, amelyről marha nehéz lesz elmagyarázni a témában laikus, fidesz-hívő Józsi bácsinak, hogy miért nem jelent semmilyen előrelépést. Az pedig egyenesen lehetetlen vállalkozás, hogy megértessük vele, a hatás éppen az ellenkező lesz és hamarosan már csak a lakosság 10%-a fog angolul beszélni. 

A nemzet érdeke ugyanis éppen az, hogy alig beszéljen valaki angolul. Ahhoz, hogy Európa termelési központja (a magyar Kína) legyünk, a nyelvtudás felesleges. Ahhoz, hogy egy munkahelyet se vegyen el külföldi a magyartól, az új szabályozás elengedhetetlen. Ahhoz, hogy ne legyenek nyugatimádók napjainkban az idegen nyelvek tanulásának gátat kell szabni. 

A szükséges gátat a magyar felsőoktatás maximálisan biztosítja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a felsőoktatásból kikerült nyelvtanárok munkájának eredménye többek között a 20%-os angoltudás arány. Még ha ki is jelentjük, hogy nem csak ők tehetnek róla, azért azzal talán mindenki egyetért, hogy a szerepük jelentős. Ehhez képest a kormány aktuális intézkedése a pedagógusok által elért eredményt, a pedagógusképzés rendszerének helyességét konfirmálja és felerősíti. Egyúttal annak esélyét, hogy anyanyelvi tanárt a youtube csatornákon kívül bárhol is lássunk, szinte maradéktalanul elveszi. 

A Fidesz kommunikációja – még ebben a tüntetésektől hemzsegő időszakban is – azért nehezen leszerelhető, mert valóban azokra a kérdésekre ad csattanós és nagy hullámokat verő választ, amelyek a társadalmat leginkább foglalkoztatják. A nyelvoktatás kérdése is ilyen kardinális kérdés. A társadalom hatalmas hányadát nyomasztja, hogy neki vagy a gyermekének nincs meg a diplomához vagy a jól fizető álláshoz szükséges nyelvtudása. Hiába tanulta a gimiben, hiába járt mindenféle nyelviskolába, különböző magántanárokhoz, hiába hallgatta a kocsiban fodrászhoz menet, csak nem ment a fejébe az átkozott present perfect. A hibát pedig jóval könnyebb a zsebünkből a pénzt kicsalogató, álnok nyelvtanárban keresni, mint önmagunkban, hát, még ha nem is magyar az illető. 

Orbán Viktor kiválóan ismerte fel, hogy az emberek álszentek amikor jó nyelvtudásról ábrándoznak. A magyarok valójában nem erre, hanem sok pénzre, menő állásra, diplomára, társadalmi elismertségre vágynak. Nekik az is szuper megoldás, ha a nyelvvizsga hiányának aggasztó súlya úgy szűnik meg, hogy a környezetükben senkinek nem lesz ilyen papírja és így senki nem is kerekedhet a másik fölé. Úgy is jól fogják érezni magukat, ha nem tudnak válaszolni egy angolul feltett kérdésre, mert azt úgyis valami gyökér, nyugati liberális teszi fel. Ilyenkor köpni kell egyet és elküldeni a búbánatos fenébe. Rontsa a levegőt a saját hazájában, vagy ha már ide tolja a képét, jobb ha megtanulja Tállai András lingvisztikai alaptételét, hogy Magyarországon a magyar nyelv szabályai szerint kell csinálni a dolgokat. 

A Fidesz a buta és középszerű emberek pártjaként buta és középszerű embereket segítő intézkedéseket hoz. Nincs ebben semmi meglepő. Csak nehezen lehet ép ésszel felfogni.

Címkék: oktatás politika nyelvtanulás angol álszent Fidesz Orbán Viktor Tállai András

51 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://likeus.blog.hu/api/trackback/id/tr426936009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horváth András volt NAV-os hazudott, vagy csak nem bontott ki minden részletet? 2014.11.27. 15:41:48

Valótlanságokkal, féligazságokkal, csúsztatásokkal és ferdítésekkel hergelni és manipulálni a közvélemény arra fogékony részét nagyon aljas dolog. Pláne, ha valaki azért teszi, mert a tanult szakmájára ráunva ezzel a módszerrel próbál felkapaszkodni a ...

Trackback: Nem ott kéne haldokolni, ahol mások shoppingolnak! 2014.11.27. 15:38:57

Volt, aki átlépte, volt, aki kizsebelte a földön fekvő eszméletlen, életéért küzdő fiatalembert a drogériában. Volt, aki csak arrébb ment és elfordult. A kint reked vevők a rendőrt szidták, mert nem vásárolhattak, amíg az újraélesztés tartott. Az üzle...

Trackback: Keserű lett a nemzeti nyalóka 2014.11.27. 15:32:42

Kicsit mentolos, kicsit keserű: de a miénk. Hamarosan polcokon a nemzeti nyalóka. Már megint a nőkkel van a baj: nem elég hogy kihívóan öltözködnek, tegnap az is kiderült lassabban szoknak le a dohányzásról, hiszen körükben nőtt az ebből fakadó megbet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2014.11.27. 15:10:02

Ekézni Orbánt és a kormányt a nyelvvizsgák és a nyelvtudás miatt? Nos: faszság. Vagy nem ez a kormány indított valamilyen programot a nyelvizsgát megszerezni képtelen diplomásoknak? Vagy nem Orbán államtitkárának volt az az "elmebeteg" elképzelése, hogy a gimnáziumokban akár a harmadik vagy a negyedik nyelv tanululását is lehetővé kellene tenni?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.27. 15:31:54

Eddig nem volt ilyen megkötés.

Mégis diplomás emberek tízezrei (!) nem kapják meg a diplomájukat, mert képtelenek megtanulni valamilyen nyelven és legalább középfokon levizsgázni belőle.

Szóval én nem látom, hogy a mai rendszer - így, ahogy van - olyan hajjdenagyon hatékony lenne.

halaloszto 2014.11.27. 15:32:07

@ursus artos: ez a kormany inditott programot nyelvtanulas tamogatasara. kizarolag a haveri nyelviskolak reszvetelevel, es meg ezek sem fizettek ki a tanarokat, mert igy meg tobbet lehet rajta keresni. elkepzelesekkel meg dunat lehet rekeszteni. elegunk van az elkepzelesekbol.

nekunk bizonyitek kell, nem igeret.

Vajk

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 15:38:56

Mondjuk ilyen helyesírással arról beszélni, hogy "valóságshow szereplőt állítunk oda a katedrára, legfeljebb Fekete Pákó magyar nyelvtan tudásának megfelelő", legalábbis röhejes.
Sajnos, a te magyarnyelvtan-tudásod is eléggé a béka segge alatt van (nagyjából egyetlen hibátlan mondat sincs az írásodban), szóval egy szót se szólj.

A hazai nyelvoktatás rendszerét pedig kurvára meg kellene reformálni, mert a mostani nagyon szar, azért nem beszélnek idegen nyelvet azok közül sem sokan, akik pedig tanultak valamilyen idegen nyelvet.

Az viszont tény, hogy a mostani rendelkezés ezen csak tovább ront.

Egyébként közoktatási intézményekben (általános iskola, középiskola) eddig sem lehetett tanítani a TESOL, CELTA, DELTA és hasonló angol rövidítéses nevű, többnyire angol nyelvterületen megszerezhető diplomákkal, csak magánnyelviskolákban. Az eddig sem számított, hogy az ilyen diplomák birtokosai általában sokkal jobban beszélik az angol nyelvet, mint a hazai egyetemeken diplomázott, többnyire a szörnyű és a borzasztó közötti kiejtésű és olykor nyelvtantudású nyelvtanárok (az orosztanárokból 20 éve átképzettekről nem is beszélnék, sok még most is tanít, és még vagy 15-20 évig fog is az életkora miatt; de nekik szabad, van hazai intézményben szerzett nyelvtanári diplomájuk, igaz, másik nyelvből, mint amit oktatnak).

Az nem tudom, hogy nem merült még fel senkiben miniszteri szinten, hogy az angoloktatást baromira segíteni kellene, akár úgy is, hogy a kerületi=kisvárosi/falusi művházakba állam által fizetett angoltanárok tartsanak órákat este 6 vagy akár 7 óra után, akár szakkörjelleggel. Egy stadion árából az egész ország 10 éves angolképzését meg lehetne oldani, minden településen, városok minden kerületében akár több helyen is. Tudom, utópia.
A tanárok közül az így kapott pluszpénz miatt sokan vállalnák, és szerintem a "nép" is elmenne.
Természetesen a cél nem a vizsga elérése lenne, hanem hogy legalább egy kicsit beszéljen angolul mindenki, aki nem tök hülye és hótt lusta. Ha rosszul, rosszul, a nyelv nem matek, kémia, orvostudomány vagy fizika, amit ha rosszul tudsz, csúnya vége lehet.
A nyelv tipikusan olyan, hogy érdemes akár rosszul is tudni.

Marty Mcfly 2014.11.27. 15:44:37

@ursus artos:
sztem amig olyanok ulnek allami, vezeto poziban, akik nem beszelnek angolul (Kitiltott Vida Ildi), az igenis a kormany hibaja.
de persze tudjuk, h bizonyos magasrangu kormanypozikhoz meg diploma sem kell...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 15:47:26

@ursus artos:
És ezek melyik részét gondolod pozitívnak?
Mert egyik sem az.
A diplomát nyelvvizsgához kötni faszság volt, bárki ötlötte is ki. Akinek kell a magas szintű nyelvtudás a karrierjéhez vagy a napi munkájához, az majd tanul - olyan szintig, amire szüksége van -, akinek meg nem kell, annak minek a nyelvvizsga? Pár év múlva úgyis elfelejti, ha nem gyakorolja.
Az iskolákban meg egyetlen nyelvet kellene tanítani, de azt JÓL: az angolt. Ma ugyanis az angol nem egy idegen nyelv, hanem AZ idegen nyelv, amit bárhol a világon tudsz használni.

@polyvinyl:
Abban igazad van, hogy az eddigi nyelvtanítási rendszer rossz, főleg a nyelvtanítási és számonkérési módszerek miatt. Az más kérdés, hogy a nyelvvizsgáztatás is minimum lehúzós és szar. Menj be egy angol meg egy litván nyelvvizsgára. Az angolon a cél, hogy minél nehezebben menj át, gáncsolnak, ahol tudnak (én elsőre átmentem mindegyiken, szóval nem azért panaszkodom, mert annyiszor megvágtak volna). A litvánon meg örülnek, hogy ment valaki, és segítenek.

Viszont ezzel az intézkedéssel még rosszabb lesz, mert pont a legjobb, anyanyelvi környezetben dilomát szerzett tanárokat szelektálják ki a rendszerből.

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.27. 17:09:38

@polyvinyl: "diplomás emberek tízezrei (!) nem kapják meg a diplomájukat, mert képtelenek megtanulni valamilyen nyelven és legalább középfokon levizsgázni belőle"

Milyen érdekes, hogy ezek mind fideszesek vagy jobbikosok.

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.27. 17:16:44

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "A hazai nyelvoktatás rendszerét pedig kurvára meg kellene reformálni, mert a mostani nagyon szar, azért nem beszélnek idegen nyelvet azok közül sem sokan, akik pedig tanultak valamilyen idegen nyelvet."

A sok idióta barmot kellene megreformálni. Addig, ameddig a nép jelentős része nem gyógyul ki a magyarkodásból, addig ezen a téren nem lesz fejlődés. Sok ember nem érti meg, hogy Magyarország és a magyar nyelv nemzetközi szinten egyenlő a nullával: már csak ezért is tanulni kellene a fontosabb nyelveket, ha másért nem is, a világ iránti tisztelet jeléül. Na jó, lehet ezt elmagyarázni egy fideszes majomnak vagy egy jobbikos nyomoréknak...

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.27. 17:18:44

@polyvinyl: Amúgy meg te egy büdös századvéges troll vagy. Adófizetők pénzéből fenntartott bérkommentelő troll banda.

Szelid sunmalac 2014.11.27. 17:24:50

@polyvinyl: Tehat a rendszer eddig szar volt. Es ezek az intezkedesek mennyiben javitanak rajta?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 17:28:12

@Orbán Mutyin:
Nem hinném, hogy ez pártszimpátia-függő lenne.

Ami meg a nyelvoktatás rendszerét illeti, szerintem nem értesz hozzá. Semmi köze a magyarkodáshoz, nagyon sok magyarkodó beszél jól idegen nyelveket.
Ahogy oktatják a nyelveket Magyarországon, az nagyon alacsony színvonalú. Nem véletlen, hogy a magyarok az EU-ban az utolsó helyen állnak nyelvtudást tekintve.
És persze, lehet azt mondani, hogy másnak könnyebb, mert van közeli rokon nyelve, a magyarnak meg nincs, illetve hogy pár nyelvet (magyar, észt, finn, baszk, albán, örmény plusz a török nyelvek) kivéve minden európai nyelv egy tőről fakad, de mondjuk a finnek meg az észtek, akiktől még távolabb van az angol nyelv, mint a magyartól (ha más nem, a hangkészletük jóval nagyobb eltérése miatt), ezekben az országokban mégis sokkal többen beszélnek angolul (gyakorlatilag mindenki, az utcaseprő is, nagyon hibásan, de beszél), az észteknél meg, orosz ellenségkép ide vagy oda, még oroszul is.
Mert jobb a nyelvoktatási módszerük.

ursus artos 2014.11.27. 18:25:10

@Marty Mcfly: és ha Vida Ildi történetesen franciául beszél, mondjuk felső-középfokon akkor sem lehetne az, ami? Mert angolul nem tud?
Vannak akik azt mondják, hogy a ne legyen feltétele a nyelvvizsga a diplomának.
Mások meg azt, hogy állami vezetőknek beszélnie kell angolul.
Hol itt az igazság?

ursus artos 2014.11.27. 18:25:44

@Mr. Közbiztonság Szilárd: " És ezek melyik részét gondolod pozitívnak?"
Mindegyiket.

Netuddki. 2014.11.27. 18:35:18

Az osztrákok nem kérnek nyelvvizsgát, mégis a fél falu kinn dolgozik. Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Netuddki. 2014.11.27. 18:36:20

@ursus artos: A vida ildinél a nyelvtudás a legutolsó probléma. Alkalmatlan a feladatra, ennyi.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.27. 18:51:49

Csúsztatás, demagógia, apró részigazságok = összességében ballib hisztizés.

zsa63 2014.11.27. 19:00:40

Magyarországon papíron beszél a lakosság 20%-a idegen nyelvet, a valóság ennél sokkal szörnyűbb. Ugyanis a nyelvvizsgával rendelkezők jó része egyáltalán nem tud kommunikálni az adott nyelven. Szerzett egy papírt, fizetnek érte nyelvpótlékot (vagy már azt sem), kiadják érte a diplomát, stb., de használati értéke 0. Tapasztalatom szerint jó, ha a lakosság néhány %-a (semmi esetre sem két helyi értékű a szám) beszél valamilyen fokon nyelveket.
De minek is beszélne? Külföldre nem utazik, a munkájához nem kell, információt a honi médiából szerez. Még az anyanyelvét is inkább csak passzívan használja.
Orbánék - hasonlóan más területekhez - itt is jól felismerték, hogy a lózungokat kell hangoztatni, a nemzeti öntudatot kell erősíteni, meg kell simogatni a polgárok fejét, hogy "lám milyen okosak és jók vagytok" és akkor a nem zet majd hálásan és könnyes szemmel megnyugszik, hogy "na ugye"!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 19:23:03

@ursus artos:
Gondolom, te megrögzött Fidesz-seggnyaló vagy, és ez az összes, amihez értesz.
Ugyanis egyik sem az.

@maxval birca hozzászóló:
maxval birca = elmebeteg barom

@zsa63:
Nekem ennél sokkal jobbak a tapasztalataim.
Szerintem a 40 évnél fiatalabbak 60-70%-a beszél angolul. Ki jól, ki kicsit vagy nagyon rosszul, de beszél. A 20% inkább a 40 feletti korosztályra igaz.

ursus artos 2014.11.27. 19:44:56

@Mr. Közbiztonság Szilárd: gyorsan megérkeztél a személyeskedéshez.
Így most már legalább én is tudom, hogy te ki vagy.

J.László 2014.11.27. 20:10:23

Sokan még az anyanyelvükön sem tudnak kommunikálni, nemhogy külföldiül. Lásd pölö pár hozzászólással feljebb:)

bölcsbagoly 2014.11.27. 20:17:30

Nem értem azt a hisztit, amit egyesek itt is levágnak!
A nyelvtudás jó ha VAN, de csak annak KELL is, akinek szüksége van rá.
Azt sem kellene elfelejteni, hogy ahogy a lakosság jórésze botfülű, mások meg a matekhez nullák (még az 1x1-hez is), nincs ez másként a nyelvérzékkel sem.
A hozzánk hasonlóan nehéz helyzetben levő finnek és észtek közép és időskori lakosai közül kétlem, hogy többen beszélnék az angolt mint a magyarok közül, amúgy, próbáljon már meg valaki angolul gagyogni dél Olaszországban, vagy Spanyolország számos régiójában. A németek meg franciák jó ha kényszerből hajlandóak beszélni, pedig mennyivel könnyebb nekik megtanulni.
Megint vihar a biliben és az idegenszívűek számára jó alkalom a magyarságba rúgni, ahogy már az egyik pofátlan képviselőjük itt is elélvezte magát ( magyarkodásról szónokolva, ezt magyarul cigánykodásnak hívják!).

zsa63 2014.11.27. 20:28:58

@Mr. Közbiztonság Szilárd: A fiatalok körében valóban sokkal jobb az arány (én mondjuk nem a 40, inkább a 20 éves kort tekinteném határnak), hiszen már maga az internet illetve a számítógép használat rákényszeríti őket, de egyébként is fogékonyabbak a dologra.
@bölcsbagoly: Totálisan nem érted. 2014-ben legalább alapfokon angolul tudni nem + tudás, hanem követelmény. Annyira beszűkül nélküle a világ, ami a XXI. században mondhatni elfogadhatatlan. És ez nem készség kérdése. (Egyébként is, a nyelvkészség hiánya mögé bújni tipikusan élszent álláspont.)
Nyilván lehet élni botfüllel, matek és irodalom ismeretek nélkül - és persze angol nyelvismeret nélkül is. Sok százezer, sok millió honfitársunk - ahogy szerte más országokban is - létezik így. Csak éppen kultúrlénynek nem nevezzük őket. Azért van általános iskola, sőt ma már min. egy középfokú érettségi, hogy az alapokat mindenki számára elérhetővé, sőt kötelezővé tegye. Attól, hogy sokan még ezt a szintet sem ugorják meg, még nem nevezhetjük elfogadhatónak, mércének pedig végképp nem.

bölcsbagoly 2014.11.27. 20:40:29

@zsa63: n e magadból indulj ki! Alakosság 70%-a kiválóan megvan, ahogy eddig is, angol nyelvtudás nélkül! Esetleg tud németül /oroszul és jól megtudja értetni magát német vagy szláv nyelvterületen.
Vajon miért lenn álszentség tudomásul venni, hogy ez a képesség hiányzik valakiből? A botfülüség, a rossz énekhang, a kétbalkezersség, a gyatra számolási készségek, stb. létét miért nem vonja senki sem kétségbe? Álszentek ti vagytok, hogy nem akarjátok ezt elismerni!
Az meg orbitális baromság, hogy valaki attól lenne "kultúrlény" hogy bezél angolul! Ergo az a több száz millió ember akinek angol az anyanyelve mind eleve kultúrlény lenne?
Elmész te a francba a sznobságoddal és nagyképűségeddel, lehetőleg angol nyelvterületre és maradj is ott, ne itt rontsd a levegőt.

zsa63 2014.11.27. 21:00:40

@bölcsbagoly: 2014-ben angolul nem tudni alapfokon és a számítógép kezelésének alapfokú ismerete nélkül nyugodtan tekinthetünk analfabétának valakit, éppen úgy mint száz évvel ezelőtt azt az embert, aki írni/olvasni nem tudott.
ez nem sznobság, ez bizony tény. Mert tetszik vagy sem, a világnyelv az angol lett (szerintem is szerencsétlenül, mert egy nem jól intonált nyelv, de a személyes meggyőződés itt mellékes) és a világ annyira kinyílt, hogy az újabb ismeretek nélkül nagyon beszűkül.
Létezni lehet nem, hogy angol ismeret nélkül, de még ma is lehet boldogulni analfabétaként. Funkcionális analfabéta egyébként is megdöbbentően sok van.
De behatárolja azt, aki így gondolkodik, akinek ilyen képességei vannak.
És egyébként a magyar lakosság nem csak angolul nem tud, de se németül, se "szlávul", se sehogy. A szocializmus átka volt a nyelvismeret hiánya, de amíg a többi posztkommunista ország elindult a felzárkózás terén, nálunk katasztrofális a lemaradás.
És még egyszer. Nem az a +, hogy valaki angolul tud, az ma már alap, elvárható (lenne) minden általános iskolából kikerülő embertől.
Hanem -, ha nem tud.
Persze egy országot bezárni kívánó, a XIX. század szintjére visszahúzó "népnemzeti" rezsimtől érthető, hogy úgy van jól, ahogy van.

bölcsbagoly 2014.11.27. 21:17:03

@zsa63: ne állitsd azt, amit 10 emberből 6-7 nem fogad el!A nyelvtudás nem öncélú, hanem egy eszköz a kommunikáció megkönnyitéséhez. Akinek erre nincs szüksége, az miért lenne kevesebb mint az,a kinek ez létszükséglet?
Te ne analfabétázz le senkit, mert te vagy egy funkcionális analfabéta a társadalomismeret terén.
Azt te nincs honnan tudd, hogy a magyar lakosság milyen nyelveken beszél. A KSH adatai nem eklatánsak.
Látom neked is a magyar nemzettel van bajod, (népnemzeti=pejorativ jelző nálad), mint megannyi internacionalista és kozmopolita elvbarátodnak. Szánalmas emberi selejtek vagytok. Ilyen állatfajtával sehol sem találkoztam külföldön!

zsa63 2014.11.27. 21:26:10

@bölcsbagoly: Az analfabetizmus attól még analfabetizmus, hogy az analfabéta fennen hirdeti, hogy ő milyen boldogan él írás/olvasás tudás nélkül. És ahogy mondjuk Jézus korában még valóban kiváltság volt a betűk ismerete - ergo senkit nem lehetett megítélni azáltal, hogy rendelkezett e az írás/olvasás képességével - úgy néhány évtizede még valóban nem volt elvárható tudás az angol ismeret. Ahogy a számítógép kezelésének készsége sem.
De ma már az. És azzal, hogy a tudással rendelkező embereket selejtnek nevezi bárki, a tény még tény marad. A XXI. században az alapfokú angol tudás hiánya = analfabetizmus.

zsa63 2014.11.27. 21:28:48

@bölcsbagoly: Abban azonban igazad lehet, hogy elvárásai ebben az országban irreálisan magasak. Mert itt valóban még nagyobb a baj. :(
hvg.hu/itthon/20140221_szazezreket_zuditunk_analfabetakent/

mikka 2014.11.27. 21:55:34

Alkalmazottat keresek folyékony, angollal, telefonon, írásban, olvasásban. 10 életrajzban az áll hogy társalgási szinten beszél. Amikor tesztre kerül a sor telefonon, 7 azonnal bevallja hogy nem tud angolul, csak hazudott és rabolja az időmet, 2 nyökög valamit de inkább hunglish mint English, 1 beszél normálisan, az viszont nem tud gyorsírni és gépelni vakon..

Orbánt ne hibáztassa senki a saját tufaságáért..
A diplomás nem beszélők meg kapják be az összes faxomat.

mikka 2014.11.27. 22:01:59

Mr Blogger how about sucking my right wing conservative dick for a change

zsa63 2014.11.27. 22:07:49

@mikka: Önéletrajban "felsőfokú angol". Bejön beszélgetésre, kérdezem: "Can I continue in English?" (Bár utóbbi időben inkább már csak 'Could I...')
válasz: "...öööö, de hát hoztam a nyelvvizsga papírt...!
erre én: "Bocs, nekem sajnos olyan nincs. És tartok tőle, hogy túlképzettnek tetszik lenni a feladatra. Itt pusztán és egyszerűen beérnénk a "fluent English" kategóriával, további jó álláskeresést kívánok"
De papír, meg diploma, az van... Csak minek... :(

Ja, és az arány kb. helyes, én is ennyire saccolom!

Bobby Newmark 2014.11.27. 22:26:03

@Mr. Közbiztonság Szilárd: 1. Ezek után:
"Ha rosszul, rosszul, a nyelv nem matek, kémia, orvostudomány vagy fizika, amit ha rosszul tudsz, csúnya vége lehet.
A nyelv tipikusan olyan, hogy érdemes akár rosszul is tudni."
kifejezetten röhej a hozzászólásod elején a nyelvtannácizás.

2. "aki nem tök hülye és hótt lusta" az eddig is meg tudott tanulni angolul. Most ezzel az intézkedéssel igazából nekik lesznek csökkentve a lehetőségeik. A lusta hülyéknek meg pont tökmindegy, hogy milyen tanárhoz nem járnak. De ezen a te javaslatod sem változtatna, a lusta hülyék a faluba szervezett nyelvórákra sem fognak eljárni, mert lusták és/vagy hülyék.

Én őszintén nem látom a megoldást. Ha a kényszerítés nem működik és a több pénz sem motivál, akkor mi a fasz tud?
Most mondanám, hogy személy szerint engem a saját szórakoztatásom (gyerekkoromban rajzfilmek, aztán számítógépes játékok, most meg csak angolul elérhető irodalom) motivált az angoltudás megszerzésére, de abban teljesen biztos vagyok, hogy ez hidegen hagyja a ValóVilágot meg a Barátok Köztöt néző parasztokat.
Nagyon úgy néz ki, hogy a poszt hülyeséget állít, lófaszt frusztrálja a nyelvtudás hiánya az embereket, teljesen jól megvannak hülyén és tahón.

De ami azt illeti, elég kevéssé tud ez engem izgatni, minél több a buta paraszt, annál könnyebben boldogulok én. Nem kell erőlködni a világ megváltásával, jól kell lavírozni, mindenki más meg le van szarva...

mikka 2014.11.27. 22:30:07

@zsa63: én nem saccoltam, ez volt a mai felhozatal :)

sorstalan gáz 2014.11.27. 22:30:50

"A Fidesz a buta és középszerű emberek pártjaként buta és középszerű embereket segítő intézkedéseket hoz... nehezen lehet ép ésszel felfogni."

Íme a szellemóriás aki leereszkedett közénk, lenne szíves és segítene megmagyarázni akkor hogy miről szól a poszt, mert én nem bírok rájönni magamtól

Mélytisztelettel:
Egy hypocrit

mikka 2014.11.27. 22:33:33

@Szelid sunmalac: Ne szívd mellre, nem személyeskedek, de ez az amit nem tanítanak iskolában. Élő angolt. Most nem kezdeném el magyarázni hogy mit jelent, de a blogger biztos érti :) ha mégsem érti, akkor nagy baj van a liberó oldalon.

Bobby Newmark 2014.11.27. 22:36:04

@bölcsbagoly: Nem értem miért teszel különbséget. Sok a műveletlen paraszt kis országunkban, van sok fajtájuk, és jellemzően nagy az átfedés is. Az majdnem biztos, hogy aki az alapszintű matekhoz segghülye, az jó eséllyel nyelvet sem beszél.

sorstalan gáz 2014.11.27. 22:40:48

@sorstalan gáz:
Arról te agyatlan hogy hüjeazorbán. Vagy te vagy hüje és azorbánagyatlan hát nemérted bazzeg

Fuck it, nalátodmégangolulistudok

Bobby Newmark 2014.11.27. 22:43:34

@bölcsbagoly: Eheh, körkörös érveléssel csak hülyéket lehet meggyőzni, és csak hülyék próbálkoznak vele.
Aki nem tud angolul, az nyilván szükségtelennek is érzi az angol nyelv ismeretét, és pont nincs rálátása arra, hogy miből is marad ki.

Továbbá ha a parasztok véleményén múlna, akkor általános iskola sem kéne, zabálni meg baszni anélkül is lehet.

zsa63 2014.11.27. 23:45:30

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "ezekben az országokban mégis sokkal többen beszélnek angolul (gyakorlatilag mindenki, az utcaseprő is, nagyon hibásan, de beszél), az észteknél meg, orosz ellenségkép ide vagy oda, még oroszul is.
Mert jobb a nyelvoktatási módszerük."

Ezekben az országokban nem a nyelvtanítás színvonala jobb alapvetően, hanem a szemlélet.
Azaz a TV-ben, moziban nincs minden szinkronizálva, az iskolákban beszéd centrikus a hozzáállás, már az óvodában erőltetik az "idegen" nyelvet, stb.
És meg is van az eredménye.
itthon viszont a nyelvtudás afféle "szükséges rossz", azaz tulajdonképpen szükségtelen, csak valami papírt kell szerezni, oszt annyi. :(
Na, ez a gáz.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.28. 03:33:29

@bölcsbagoly:
Én éltem Finnországban, mindenki bezél angolul.
Az idősek is.
Sőt, igen sokan finnül is, és nemcsak a svéd nemzetiségűek.

A franciák és németek jó része beszél angolul, csak nem hajlandó. Nem egészen ugyanaz.

Az angoltudás ma már nem a kultúremberség része, hanem mindennapi alapszükséglet.

@zsa63:
Azért internet már van vagy 15 éve elterjedten is Magyarországon, és lassan 25 éve tanítanak kiterjedtebben angolt az iskolákban, ráadásul akik most 40 évesek, azok a rendszerváltáskor 15 körül voltak.
A szocializmusban is lehetett volna nyelvet tanulni, oroszt tanítottak is mindenhol, legalább 4 évig mindenkinek (nekem 12-ig). Más kérdés, hogy nem volt motiváció a megtanulására, mert sok mindenre nem lehetett használni.
(És nem, semmi köze nem volt ahhoz, hogy utálták volna az oroszokat. Szó sem volt erről.)

Idióta fideszeseknek meg hiába magyarázol, nem látnak ki Orbán seggéből. Amit ő tesz, az jó.
Ha ugyanezt Gyurcsány tenné, ők üvöltetének a leghangosabban, hogy ez mennyire rossz, nemzethalál, kisfaszom.
Gerinctelen, szolgalelkű barmok egytől egyig.

Ami a tévében nincs szinkronizálás dolgot illeti, baromság, nem javítja a nyelvtudást, még ha ezt gondolják is sokan.
Nem, ezekben az országokban sokkal jobb a nyelvtanítás színvonala.
Az óvodában nem erőltetnek semmit, a finneknél általános iskola 2. vagy 3. osztálytól van svéd nyelv (mert az a legnagyobb kisebbség, minden ki van írva a finn mellett svédül is), angol csak 4. vagy 5. osztálytól. Az észt iskolarendszert nem ismerem, bár szerintem a SZU-ból kiszakadás után a finnekét vették át, meg a finnek is segítettek mindenben a testvéreknek (még a himnuszuk is ugyanaz a zene, más szöveggel, de egymást nyelvtanulás nélkül is megértik).

@Szelid sunmalac:
Idióma. Azt jelenti: a változatosság kedvéért.

@mikka:
Hmmm, a két hozzászólásod homlokegyenest ellentmondó logikát tükröz.
Egyébként mire kell neked angolos, és mennyit fizetsz? Lehet, hogy tudnék megfelelő embert. Nem, nem magamat.

Egyébként a beszélt nyelv nem okvetlenül a káromkodást jelenti. Másrészt amint Picasso is mondta, ahhoz, hogy valaki jól tudjon absztraktot festeni, előbb meg kell tanulni realistán festeni.
Nyelvre levetítve előbb meg kell tanulni rendesen, szabályosan beszélni, és csak aztán nekiállni a szubsztandardoknak meg a szlengnek.

@Bobby Newmark:
Gondolom, téged sem az eszedért szeretnek, ugye?
Az anyanyelvedet azért illene jól beszélni, te szerencsétlen. A rosszul beszélni rész IDEGEN nyelvekre vonatkozott. Tudod, mi a különbség, vagy elmagyarázza neked egy gyógypedagógus?

""aki nem tök hülye és hótt lusta" az eddig is meg tudott tanulni angolul"
Meg tudott, de most épp attól vesznek el esélyeket, aki akarna tanulni.
Másrészt valószínűleg nem tanulna az egész falu/kerület az átalam javasolt formában, de ha néhány 10 ember megtenné, már az is megérné. Vagy csak az, ha néhány gyereknek, akinél nem telik nyelvtanfolyamra a szülőknek, mert előbb inkább enni meg modakodni meg fűteni szeretnének, mint nyelvet tanulni (Orbánunknak hála ezek száma 3 millió fölé nőtt), esetleg felkeltené az érdeklődését a nyelvek, vagy legalább az angol nyelv iránt.

"aki az alapszintű matekhoz segghülye, az jó eséllyel nyelvet sem beszél"
Baromság.
Van olyan volt osztálytársam, hogy matekból-fizikából csak épp hogy átbukdácsolt az általánoson meg a gimin kegyelemből, jelenleg 3 nyelvből (és nem is 3 közeli rokon nyelvből) felsőfokúval idegenvezető, és még 2 nyelven beszél társalgási szinten.

Bobby Newmark 2014.11.28. 10:16:17

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Jó, hát vessz el a részletekben, te dolgod. Nyilván kurvára progresszív, célratörő, és még időt is spórol, ha elkezdünk szart rágni a picsára lényegtelen, mondanivaló szempontjából indifferens részleteken, mint mondjuk a stílus és a helyesírás. És nem látom a lényegi különbséget az anyanyelv és az idegen nyelv közt. Mindkettő a kommunikáció eszköze, amíg ezt a feladatát ellátja, és az információ átmegy, addig pont mindegy a minősége. Elvárás ezzel szemben csak akkor jogos, ha a szándék művészi alkotás létrehozása volt. Mindennapi kommunikációban ezzel kötekedni csak tenyérbemászó szarrágás.

"Meg tudott, de most épp attól vesznek el esélyeket, aki akarna tanulni."

Igen, ezt mondtam én is.

"de ha néhány 10 ember megtenné, már az is megérné."

De néhány 10 ember meg is teszi. Én is vidéki kisvárosból származom, és tudok angolul. Mondjuk ami azt illeti, nekem az ismeretségi köröm nagy része legalább érti az angolt, ha beszélni nem is tudna...

"Vagy csak az, ha néhány gyereknek, akinél nem telik nyelvtanfolyamra a szülőknek,"

Erre már van intézményünk, úgy hívják, hogy közoktatás. "Ingyen" van, sőt, kötelező. Csak mondjuk JÓL kéne működtetni, meg esetleg átgondolni az egészet nulláról, mert ez a 19. századi módszertan kicsit lemaradt a világhoz képest...

"Van olyan volt osztálytársam, hogy matekból-fizikából csak épp hogy átbukdácsolt az általánoson meg a gimin kegyelemből"

Én arról a kategóriáról beszéltem, ahol legmagasabb képzettség az általános iskola, és még az is szarul. A gimnázium(+főiskola?) pont nem ez. Egy gimnazistától eléggé el is várható dolog egy középfokú a végére.
Nyilván nyolc általánossal sem kizárt a nyelvtudás, de ahhoz már nagyon speciális körülmények kellenek, vagy huzamosabb külföldi tartózkodás (pl londoni mosogatóként).

PannonBoy 2014.11.28. 12:51:05

Az angol nyelvtudás manapság már eléggé elvárt. Szerencsére a fiatalok többsége elvileg tud is angolul. Csak pl. jó lenne, ha ez nem csak odáig terjedne ki, hogy megszerzi a középfokú nyelvvizsgát és a fiókba rakja, hanem aktívan használja. Ilyen lehet pl. egy külföldi tanulmányút.
Persze tudom, hogy a kormány mindent megtesz, hogy az angoltudást minimális szinten tartsa, és ezéltal marasztalja az embereket ebben az országban.
Nem fog menni!

Danielsson 2014.11.28. 15:41:24

@Mr. Közbiztonság Szilárd: A legutóbbi bejegyzéshez is írtál egy, a helyesírást ekéző megjegyzést, ha jól emlékszem, de javíts ki, ha tévednék! Most komolyan: magyar tanár vagy? Egyébként a blog témája és célja nem követeli meg a 100%-ig helyes és magas irodalmi nyelvezetet, helyesírást stb. Annyira felesleges ilyeneken pörögni... Egyébiránt a bejegyzés igen sok embert megmozgatott, így azt gondolom, hogy a többiek túl tudtak lépni ezen a sérelmen. És ha már helyesírási hibák, akkor le is írhatnál párat, hogy okuljon belőle a nép, de elsősorban a blogger!

A témához: sajnos kerülgethetjük a forró kását, attól a tény még tény marad: a magyar emberek nyelvtudása szinte nem létezik, mert amit az iskolában megtanultak, azt csak ideig-óráig tudják alkalmazni. Gyakorlás nélkül úgy felejti el az ember, mint a trigonometriát. Tapasztalatom szerint a külföldiek valamilyen rejtélyes okból kifolyólag sokkal szebben, "angolosabban" beszélik még azt a keveset is, amit tudnak. Azt viszont jól tudják. Mi még annyit se tudunk. Ha jól tudom most egyébként sem az angol nyelvtanulást helyezte egy tervezet előtérbe, hanem a németet! Az indoklás: a német nehezebb nyelv, ezért ha azt megtanulja a hülye gyerek, akkor utána már örömmel fogja tanulni a sokkal könnyebb angolt! Hát ez is egy oktatási szempont... Nagy gondok vannak a magyar oktatásban, és nem csak a nyelvoktatás területén!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.28. 21:41:00

@Danielsson:
Nem vagyok sem magyar, sem más nemzetiségű tanár. Sőt, még csak magyartanár sem.
Csak zavar, hogy a sok önjelölt barom nem bírta rendesen megtanulni az anyanyelvét, mégis megmondóembert akar játszani írásban.

Remélem, egyszer a bloggerhez hasonlóan alaposan felkészült és odafigyelő, valamint hozzátok hasonlóan gondolkodó (a kerékcsere témája és célja nem a kerékcsavarok tisztességes meghúzása) autószerelő cserél kereket az autódon. Akkor majd megérted, miről beszéltem.

" Tapasztalatom szerint a külföldiek valamilyen rejtélyes okból kifolyólag sokkal szebben, "angolosabban" beszélik még azt a keveset is, amit tudnak."
Marhaság.
Beszéltem elég sok nem anyanyelvi angolossal, semmivel sem jobbak, mint az átlag magyar.
(Sőt, dolgoztam tolmácsként is, és ott a nem angol anyanyelvű külföldi ember volt, hogy megkért, ne használjak olyan bonyolult kifejezéseket, amelyeket ő nem ért. Mondtam neki, hogy egyrészt nem tudhatom, hogy ő milyen szavakat ismer és milyeneket nem, másrészt az én dolgom, hogy magyarról angolra áttegyem az elmondottakat, nem az, hogy egyszerűbb formára kivonatoljam.)
Hoffmann Rózsa néni ökörségeit meg hagyjuk. Orosztanár volt a lelkem, annak minden utolsó 25 évbeli frusztrációjával.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.28. 21:44:41

@PannonBoy:
Azt hallottam létezik egy olyan technikai megoldás, hogy a világ bármely táján élő emberekkel beszélhetsz vele, meg zenéket hallgathaszt, filmeket nézhetsz bármilyen nyelven, szóval nyelvgyakorlásra elég jól használható, bizonyos nyelveken (orosz, spanyol stb.) még az egyes igék összes lehetséges ragozása is megtalálható a segítségével minden igemódban és igeidőben.
Angolul meg épp a legtöbb anyag található rajta.
Internet vagy mi a faszom a neve.

PannonBoy 2014.11.28. 23:14:36

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Igen, az internet nagyon jó támogató eszköz a nyelvtanulásra.
Azonban, én mégsem ajánlom, hogy valaki kizárólag arra támaszkodjon. Az ideális eset, hogy az alapokat nyelvóra keretében sajátítsa el, mind szóban, mind írásban.
Persze közben és utána is az internet remekül kiegészíti és támogatja a nyelvtanulást.
Egy idő után viszont áttörést csak az idegen nyelvű környezet jelenthet.

Danielsson 2014.11.28. 23:30:32

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Nem kerültünk közelebb a helyesírási kérdésben... Bevallom gimnáziumban nem voltam mindig jeles helyesírásból én sem, egyetemen érdekes módon boldogultam ezzel a hiányos tudásommal is, sőt azóta is kifejezetten jól megvagyok vele. Mindegy, hagyjuk is a dolgot, nem az ilyen vélt és hibás bejegyzéseken kellene rágódni, hanem azon, hogy ma a magyar nép többsége még a saját nevét is nehézkesen írja le helyesen!

Rózsi néni: szerencsére leváltották, de vannak helyette új ötletek és azok se sokkal rózsásabb képet festenek. Sem az angol oktatásban, sem más téren.
Külföldiek: úgy értettem, hogy egy hétköznapi emberke a hanyatló nyugaton hamarabb mondja el angolul azt, amit éppen kérdezni, vagy mondani akar, mint idehaza az agyoniskolázott magyarság. Ennek okát abban látom, hogy ott az oktatás sokkal gyakorlatiasabb és valószínűleg színvonalasabb, mint itthon. Ezt kellene itthon is erősíteni! Beszélni-beszélni és úgy mellékesen nem a nyelvtani szabályokon kellene a tanárnak mindig lovagolni. Szerezzen rutint és szókincset a tanuló, utána ráér csiszolgatni a nyelvtant. Ehelyett be van tojva mindenki, meg se mer szólalni, mert fél, hogy nem szabályosan tudja elmondani, amit akar és máris repül a lecseszés a tanártól. Lenne mit helyretenni a nyelvoktatásban! Erősíteni kellene minden eszközzel és nem leépíteni azt.

ui.: helyesírási hibáimért előre is elnézést kérek mindenkitől!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.29. 04:31:02

@PannonBoy:
Ma már annyi külföldi van Magyarországon, hogy eljárhatsz különféle nyelvi klubokba is, ahol különféle nyelveken beszélnek. És nem titkos, a neten hirdetik, magyarokat is szívesen látnak. Meet-up a neve (legalábbis angolul, az oroszt pl. nem tudom, gondolom, valami vsztrecsányije lehet :-).

@Danielsson:
Ja, a hozzászóló úgy ír, ahogy akar/tud.
Viszont aki veszi a bátorságot, hogy blogot írjon, annak nem ártana, ha megtanulna írni. Pláne ha a nyelvekről ír.
Igen, valóban nem ártana átalakítani a magyar nyelvoktatás rendszerét, de azért én jártam Dél-Európában, és bármennyire nyugat, semmivel nem jobb a helyzet. Az olaszok, spanyolok, görögök kb. annyira beszélnek angolul, mint a magyarok.
Itt Pesten is van, hogy odajönnek térképpel a kezükben, hogy segítenék-e, én meg persze segítenék, de mind az olasz-, mint a spanyoltudásom csekély (és olykor keverem is a kettőnek a szavait és a ragozását, bár ez pont nem szokott baj lenni, megértik), a görög meg nulla, szóval a görögök így jártak velem. :-)
Én inkább a köznapi nyelvet hiányolom az angoloktatásból, tényleg csak az irodalmi angolt oktatják, az utcán meg azt alig beszélik. Mondjuk a tűz kioltására élő angoltól/amerikaitól nem hallottam még, hogy extinguish the fire, csak azt, hogy put out (vagy azt, hogy kill). Stb., stb.
Mellesleg nagyon fontos a nyelvtan, megtanulni, hogy melyik szó melyikhez kapcsolódhat egy mondatban, nos, ez az angolban az egyik legnehezebb a ragok nagyjából teljes hiánya miatt. Az oroszban, a magyarban, a finnben, de még a spanyolban meg az olaszban is viszonylag jól átlátható, hogy melyik szó melyik másikkal milyen kapcsolatot tart, míg az angolban, pláne írásban a hangsúlyok nélkül ez eléggé lottózásszerűen dönthető el (pl. a printing questions lehet kérdések kinyomtatása és nyomtatással kapcsolatos kérdések is, környezettől függően (beszédben a hangúly miatt egyértelműbb), de hosszabb, ámde hasonlóan félreérthető mondatokra is tudnék példákat).
És persze, a nyelvoktatásban a bátorítás lenne az elsődleges, hogy merjen megszólalni a tanuló akkor is, ha hibásan teszi. Ki kell javítani a tanárnak, csak nem ledorongolva. Meg persze nem 35-40 fős nyelvórákon.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.29. 04:38:41

(Más kérdés, de azt pl. nem is értem, hogy 2014-ben ha valaki külföldre - vagy akár csak idegen városba - megy, hogy nem szerez be egy GPS-navigátort, kb. 25 ezer forint/80 euró egy egész Európa-térkép, és mindenhonnan mindenhova elkalauzol. Mobiltelefonra meg még olcsóbb, most épp a Sygic térképe Androidra meg iPhone-ra a karácsonyi akcióban Európa 25 euró, egész világ 40 euró, de a Black Friday-akcióban Európa+Oroszország 20 euró, 70 helyett. Ha nem veszed meg, csak letöltöd, akkor is működik, csak akkor beszélni nem beszél, csak mutatja az utat. És 1 hétig ingyen kipróbálható, akkor még beszél is.)

Danielsson 2014.11.29. 18:09:16

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Köszi a tippet, meg is vettem! :) Mondjuk az komoly marketingre vall, hogy EU+Russia 20 euró, csak EU meg 25! :D
süti beállítások módosítása